Pensén säljer överlägset bäst av sommarblommorna i Finland

Nu är det högsäsong för blomsterhandeln. Finländarna köper 35 miljoner sommarblommor per år, vilket är klart mer än försäljningen av julblommor. Till favoritblommorna hör pelargoner, petunior och sammetsblomster.

Pelargoner i olika nyanser av rött är den nästpopuläraste sommarblomman.
Den sena och ovanligt kalla våren har dämpat blomsterhandeln i år. Hittills i maj har det varit lugnt i trädgårdar och blomsterbutiker runtom i Finland.
– Vädret har en avgörande betydelse för blomsterförsäljningen. När solen skiner och luften känns varm är det rusning i blomsterträdgården. Hittills har säsongen startat långsamt, säger Niina Kangas, verksamhetsledare vid Handelsträdgårdsförbundet.
Vanligtvis är våren den livligaste säsongen i trädgårdsbranschen. Finländarna köper sammanlagt 35 miljoner sommarblommor per år.
Petunior finns i de mest varierande färger, dessa tvåfärgade är mycket vanliga.
Det finns 400 handelsträdgårdar i Finland som odlar sommarblommor.
– Det finns en blomsterträdgård i nästan varje kommun, de säljer lokalt odlade sommarblommor, också sådana arter som inte importeras till vårt land. Sommarblommorna är den viktigaste säsongen för många trädgårdar, säger Kangas.

Pensén säljer bäst

Den överlägset populäraste sommarblomman, pensén, odlas i nio miljoner exemplar varje sommar. Tvåan pelargonen kommer inte ens upp till hälften av det – den odlas i fyra miljoner exemplar.
Penséerna är våra vanligaste sommarblommor i Finland, det odlas nio miljoner penséer inför varje sommar.
Andra omtyckta sommarblommor är petunior, tagetes, lobelia och begonia. Under de senaste åren har även nyttoväxterna ökat i popularitet, som tomatplantor, örter och jordgubbsplantor i amplar.
Säsongen för sommarblommor är kort, för den varar bara i runt två månader, maj och juni. Eftersom handeln ännu inte kommit i gång på allvar förväntar man sig en mycket livlig handel i juni.
Under de två senaste vårarna har coronapandemin och uppmaningen att stanna hemma ökat blomsterförsäljningen. Då folk har tillbringat tid hemma, antingen på balkongen eller i sin trädgård, har man velat att den ska blomstra och se trevlig ut.
Den 27 maj ordnar växthusodlarna en nationell temadag, Besök ett växthus, då de uppmuntrar folk att bekanta sig med lokala växthus för att se var blommor och grönsaker växer.
ANDRA LÄSER