Fackeltåg, demonstrationer och motdemonstrationer i Helsingfors under självständighetsdagen – HBL följde merparten

Ett flertal demonstrationer äger rum i Helsingfors centrum under självständighetsdagen. – Man skulle hoppas att man inte behövde vara här, säger en av motdemonstranterna som gick i Helsingfors utan nazister-tåget. 

Fackeltåget lockade 61 studentorganisationer och tusentals studeranden.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
06.12.2022 18:08 UPPDATERAD 06.12.2022 21:48
Det ordnades åtminstone fem demonstrationer i Helsingfors: Studenternas fackeltåg, demonstrationen Suomi Herää (vakna Finland), motdemonstration till Suomi Herää-demonstrationen, fackeltåget 612 och demonstrationen Helsinki ilman natseja (Helsingfors utan nazister). 
Dagens säkerhetsarrangemang är Helsingforspolisens största årliga operation.
– Självständighetsdagen är en viktig dag för finländarna. Polisens uppgift är att säkerställa att alla har möjlighet att fira självständighetsdagen i lugn och ro, uppgav överkommissarie Heikki Porola, chef för Larm- och övervakningsenheten tidigare i ett pressmeddelande.
Många poliser var på plats när Suomi herää-demonstranterna gick längs Mannerheimvägen mot Riksdagshuset.

250 deltog i Suomi Herää-tåg

En stor del maskerade män hade samlats på Järnvägstorget. Innan marschen startade var stämningen tryckt och lågmäld.
Klart militära element syntes när demonstranterna ställde upp. Bland annat rättade de avstånden i kolonnen enligt den metod som militären lär ut för sluten ordning. Längst fram gick trumslagare.
Suomi herää demonstrationen förlöpte lugnt, polispådraget var synnerligen stort. 
Enligt Helsingforspolisen deltog ungefär 250 personer deltog i Suomi Herää-demonstrationen som bland annat skulle ha talare från den extremnationalistiska Blåsvarta rörelsen. Tåget gick från järnvägstorget via Norra Esplanaden till Riksdagshuset. 
Inga slagord skanderades och Suomi Herää-demonstrationen var i stort sätt tyst under hela marschen. Medieuppbådet var stort och största delen av landets riksmedia var på plats, men även en stor del oidentifierade mediaproducenter. Många av dessa filmade och av allt att döma spelades även podcaster in i samband med demonstrationen. 
Längs med vägen, först utanför Ateneum och senare utanför Kiasma hade motdemonstranter organiserat sig.
Demonstrationståget fick stanna temporärt när polisen motade bort motdemonstrationer från den yttersta vänsterkanten. 
Med demonstrationen marscherade organisationer som inte gick med fanor eller direkt identifierade sig med demonstrationen. De utgjorde någon form av stödfunktioner och promenerade bredvid kolonnen. Bland de här personerna hördes en del rop. Vidare rörde det sig en hel del maskerade personer längs med gatorna. Många hade emblem som kan kopplas till extremhögern, så som Soldiers of Odin.
Väl framme vid Riksdagshuset stötte organisatörerna på tekniska problem vilket senarelade de planerade anförandena.

Över tusen på Helsingfors utan nazister

Demonstrationen mot högerextremism, Helsingfors utan nazister, samlade mellan 1 000 och 1 500 deltagare uppger Helsingforspolisen. Demonstranterna samlades på Narinken och målet var att promenera i riktning Tölö.
– Man skulle hoppas att man inte behövde vara här, eftersom det här är en motdemonstration. Det är tråkigt att det här behovet finns, men det känns helt bra att vara här. Det är skönt att se att Helsingfors står i solidaritet mot fascisterna, säger Tomas som inte vill framträda med efternamn eller på bild.
Uppslutningen på Narinken var god och slagorden skanderade.
Innan marschen hade börjat var stämningen god. Även här var polispådraget stort.
– I sju år har vi bevakat extremhögerns marsch, vi har följt med styrkan i extremhögern och under vilka slagord de organiserar sig. När vi började var vi oroliga att de skulle växa och att deras samröre med riksdagspartier skulle påverka finsk politik, säger Thomas Wallgren, professor i filosofi vid Helsingfors universitet.
Markus Kåhre och Thomas Wallgren är glada att uppslutningen blad de högerextrema inte tilltagit.
Målet har varit att bevaka extremhögerns framväxt. Enligt Wallgren har extremhögern inte vuxit och blivit en större kraft i politiken. För ett par år sedan var de kring 300.
– Nu är det mindre dramatik än det varit förut, eftersom det vi var rädda för har inte skett. I dag räknade jag till 216 och Marcus Kåhre räknade till 222 deltagare i extremhögerns marsch, säger Wallgren.

Studenternas fackeltåg var störst

Fackeltåget samlade 61 studentorganisationer och uppskattningsvis över 1 500 personer. Under marschen hördes sånger på svenska, finska och engelska. Bland annat hörs modersmålets sång, men även snapsvisor och andra dryckessånger. 
Stämningen på Senatstorget var god, där studeranden fick dela utrymmet med julmarknaden.
Tåget är så långt att det sträcker sig från Glaspalatset ända till Norra Esplanaden. Stämningen är god och en gemytlig doft av paraffin omger studerandena. Samlingsplatsen var vid kapellet i Tölö och avslutades på Senatstorget. Passligt för stadens borgmästare Juhana Vartiainen som talade från Domkyrkans trappa. 
– Jag har inte hunnit gå med tåget, jag har haft andra förpliktelser i dag. I talet kommer jag betona hur underbart det är att leva i ett fritt land, det är nog det viktigaste, sade Vartiainen. 
Efter talet promenerade borgmästaren till festen på slottet.
Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen talade kort för studenterna.
 

ANDRA LÄSER