Finlandssvenska serietecknaren Anna Härmälä uppmärksammas stort i The Guardian

Sedan mars publicerar illustratören Anna Härmälä självbiografiska seriestrippar på Instagram om hur det är bli lämnad som nybliven mamma. Nu har serierna fått internationell uppmärksamhet.

En av Anna Härmäläs seriestrippar om att vara singelmamma.
30.08.2021 15:50 UPPDATERAD 31.08.2021 07:11
Illustratören Anna Härmälä 2016.
I söndags uppmärksammade den brittiska dagstidningen The Guardian den finlandssvenska illustratören och grafiska designern Anna Härmälä (född 1981) i en längre intervju. Artikeln handlade om hennes självbiografiska serie som hon sedan mars i år publicerar på engelska på sitt Instagramkonto singlemothering. I serien skildrar Härmälä hur hon för sex år sedan lämnades av sin partner strax efter att de fått barn och hon plötsligt blev ensamstående mamma med en liten baby.
– Uppmärksamheten betyder att jag känner mig accepterad som seriekonstnär för en vuxenpublik, säger Anna Härmälä som tidigare är känd som barnboksillustratör och -författare.
Hon debuterade 2011 med den SLS-prisade bilderboken Du hör inte hit, Beiron. Sedan dess har det blivit fyra bilderböcker till, tre av dem med både text och bild av Härmälä.

Ska bli bok

Artikeln i The Guardian är skriven Becky Barnicoat, själv serietecknare som publicerar serier på Instagram. Hon upptäckte Härmäläs Instagramkonto och började dela hennes postningar.
Först kontaktade The Guardian Härmälä om att själv skriva en artikel men hon tackade nej.
– Att skriva är inte riktigt min grej, jag är en visuell konstnär. Ord är viktiga för mig men inte min styrka, säger Härmälä om varför hon valde att inte skriva själv.
I stället gjorde Barnicoat en intervju med henne. En effekt av artikeln är att antalet följare på Härmäläs Instagramkonto flerdubblats sedan i söndags och stiger hela tiden (i skrivande stund är de 4 400). Härmälä säger att uppmärksamheten visar att det finns ett behov av hennes självbiografiska berättelse.
– Det har varit ljuvligt att få så många privatmeddelanden av människor som känner sig sedda, hörda och förstådda, och berättar sin egen historia för mig.
Hon har också kontaktats av olika förlag och tidningar som visat intresse. Hon säger att hon tänker fortsätta teckna seriestrippar för Instagram i lugn och ro samtidigt som hon börjar fundera på en helhet och ett narrativ.
– Jag behöver inte ha bråttom, och jag vet ännu inte vilka som ger ut boken, men min känsla är att det kommer att bli en bok, säger Anna Härmälä.

ANDRA LÄSER