Svenske Oliver tog färjan till Helsingfors för att knyta en rad i pride-ryan

Att knyta en rya är princip inte så svårt, alla kan göra det med lite handledning. Men att knyta en hel rya tar lång tid, om man inte gör ett kollektivt hantverk. Den här veckan får alla frivilliga delta i marthornas priderya som knyts i Kiasma.

Oliver Jähnke blev nyfiken på hur man knyter ryor efter att han stått som volontär vid prides infodesk i Kiasma, så han prövade på att knyta en rad. – Jag älskar färger, speciellt pastellfärger, säger han och är glad över att få medverka i marthornas kollektiva pride-rya.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
01.07.2022 05:01 UPPDATERAD 03.07.2022 07:29
Garnstumpar i regnbågens alla färger hänger ur en rad lådor i korridoren i Kiasma, museet för nutidskonst. Här pågår finska Marttaliittos verkstad som ska resultera i en stor priderya. Stället är välvalt, för ryor är i allra högsta grad konstverk och nu är de populärare än någonsin.
– Att knyta ryor är ett urgammalt hantverk, det härstammar från vikingatiden. Vikingarna knöt ryor för att skydda sig mot kylan, men de vände den lurviga sidan inåt mot kroppen, medan vi ser dem som konstverk som hänger på väggen. Ryor är mycket populär just nu, både att ta tillvara gamla ryor och att knyta egna, säger Pirjo Kuisma, som är handarbetsmartha från Harjavalta.
Hon har tillverkat många ryor i sina dagar och deltar nu som handledare i ryaverkstaden i Kiasma. Den är gratis och öppen för alla som är intresserade av hantverk eller av att jobba tillsammans för ett gemensamt mål. Verkstaden pågår under hela pridevecka och målet är att tillverka en kollektiv priderya.

ANDRA LÄSER