Coronastugornas öde efter pandemin: "Efterfrågan går ner, men ännu märks ingen köpkrabbis"

Sommarstugorna gick åt som smör under åren 2020–2021. Folk ville ha ett ställe att åka till för att komma bort från vardagen, då resor utomlands inte var ett alternativ. Nu har samhället öppnat upp igen och resor bokas flitigt. Hur går det då med stugorna?

Efterfrågan på sommarstugor har minskat i år, men finns fortfarande kvar.
Då pandemin var som värst var stora delar av samhället nedstängt. Det var inte heller möjligt att röra på sig på samma sätt som tidigare genom att till exempel resa. Då valde många att köpa en sommarstuga för att ha någonstans att ta vägen för att varva ner.
En sommarstuga kräver dock en hel del arbete, vilket kanske inte alla tänker på när de hör ordet sommarstuga. Frågan är om tiden räcker till för att ta hand om sommarstugan nu när samhället har öppnat upp igen?
Ilta-Sanomat skrev nyligen om att många nu vill bli av med stugorna som de köpte under pandemin. Många reser hellre utomlands då det är möjligt igen, eller så har de helt enkelt inte lika mycket tid att ta hand om stugan nu som under pandemin.
Fastighetsmäklaren Magnus Nyström vid Aktia fastighetsförmedling i Raseborg menar att det åtminstone ännu inte märkts någon större rush av folk som vill sälja sina stugor.
– Vi har inte sett några sådana effekter ännu, att folk skulle vilja sälja. Fortsättningsvis säljer vi stugor, och det finns fortfarande bra efterfrågan på fina objekt, säger han.
Jämfört med de två senaste åren har försäljningen av sommarstugor avtagit. Ändå går stugorna åt väl.
– Den typiska sommarstugan går klart långsammare åt i dag jämfört med i fjol. De går fortfarande åt, till och med bättre än före coronaepidemin, men det är inte som i fjol, säger Nyström.

Vill folk sälja sina stugor nu då pandemin avtar?

– Fast jag vet att man har talat om det i medierna, om det blir någon "köpkrabbis" eller något liknande, är det inte så illa. Efterfrågan på stugor har klart gått ner, men utbudet har inte ökat. Jag upplever inte att folk har förköpt sig, säger Nyström.
– Jag har inte ett enda objekt som kommit tillbaka till salu, och jag har inte sett några objekt jag har sålt till salu hos någon annan. Så kortsiktigt har man nog inte tänkt på det, tillägger han.

ANDRA LÄSER