748 nya coronafall – dystert läge i Helsingfors och Nyland

Nästan en tredjedel av befolkningen har nu fått två doser coronavaccin. Bild: Jeanette Östman/SPT

De senaste två veckorna har 5 889 coronafall konstaterats i Finland. Nästan en tredjedel av befolkningen har nu fått två doser coronavaccin.

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 748 nya coronafall på fredagen. Det innebär att totalt 106 008 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

Den nationella incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är 106,2. Under de föregående 14 dagarna var den 57,3.

Högst är incidensen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, 183,1. Landets lägsta incidens finns i Mellersta Österbotten, 7,8.

I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är incidensen 134,0, i Vasa sjukvårdsdistrikt 29,5 och på Åland 49,7.

Just nu vårdas 65 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. Av dem behöver 7 intensivvård.

Det senaste dynget har antalet personer som vårdas på sjukhus ökat med 8 personer.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. Enligt den senaste uppdateringen förra veckans onsdag har total 982 personer i Finland mist livet på grund av covid-19.

Enligt institutets vaccinregister har sammanlagt 3 661 451 personer fått den första dosen coronavaccin, vilket motsvarar omkring 65,5 procent av Finlands befolkning. Omkring 32,9 procent av befolkningen har fått också den andra dosen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Från och med den 28 juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare byggde siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning