Danske bank sänker ekonomisk prognos – coronaviruset bara en orsak

Coronaviruset förväntas dra ner på tillväxten med 0,5 procentenheter.

Danske Bank sänker sin tillväxtprognos bland annat på grund av coronaviruset.

Danske Bank sänker sin ekonomiska prognos för Finland för 2020 och 2021. Bakom sänkningen ligger coronaviruset och den tröga ekonomin i slutet av 2019. Det går att undvika en recession, bara konsumenterna inte blir förskräckta och slutar konsumera, skriver banken i ett pressmeddelande.

Tillväxtprognosen för i år sänks till 0,3 procent. I december var bankens prognos 1 procent. År 2021 förväntas ekonomin växa 1,3 procent, medan den förra prognosen var 1,4 procent.

– Fjolårets sista kvartal visade sig vara svagt och det finns ingen orsak att förvänta sig en snabb återhämtning i år. Coronaviruset drabbar framför allt den internationella handeln, medan investeringarna minskar, säger chefsekonom Pasi Kuoppamäki i pressmeddelandet.

Coronaviruset leder till problem för resebranschen och för kedjorna av underleverantörer inom produktionen. Banken uppskattar att viruset drar ner tillväxten med högst en halv procentenhet, men om smittan utvecklas till en pandemi så kan Finlands ekonomi drabbas betydligt hårdare.

ANDRA LÄSER