Centralkriminalpolisen: Fallet där riksdagsledamoten Wille Rydman misstänks för sexualbrott går till åtalsprövning

Fallet där riksdagsledamoten Wille Rydman utreds för sexualbrott går till åtalsprövning. Det meddelar Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamot Wille Rydman hoppade av från Samlingspartiets riksdagsgrupp i juni och bildade därefter en egen.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
17.11.2022 15:57
I mitten av juni publicerade Helsingin Sanomat en artikel där ett antal kvinnor berättade att riksdagsledamot Wille Rydman betett sig olämpligt mot dem.
Efter publiceringen plockade Centralkriminalpolisen upp ett fall där Rydman misstänks för sexualbrott.
Polisens förundersökning är nu klar och fallet går vidare till åtalsprövning.
Nu är det upp till åklagaren om åtal ska väckas mot Rydman och om fallet ska prövas i domstol eller om åtalet förkastas.

Båda myndiga

Det misstänkta brottet ska ha skett år 2015. Vilket sexualbrott det handlar om avslöjar polisen inte i pressmeddelandet.
Enligt polisen finns det en misstänkt och en målsägande i fallet. Både den misstänkta och målsägande var myndiga när det misstänkta brottet ska ha inträffat.
Centralkriminalpolisen ska enligt Helsingin Sanomat ha utrett påståenden kring Rydman för två år sedan, men förutredningen ska ha lagts ner efter en vecka. Då ska det inte ha framkommit någon information som skulle ha överskridit tröskeln för en förundersökning, skriver Helsingin Sanomat med hänvisning till polisen.
Wille Rydman har tidigare nekat till att han skulle ha gjort sig skyldig till brott. Rydman avgick ändå från Samlingspartiets riksdagsgrupp i juni.

ANDRA LÄSER