Epokgörande dom för adopterad i Sydkorea

Amerikanskan Kara Bos är sin biologiske fars dotter. Det har en domstol i Seoul fastställt, i ett fall som kan få långtgående konsekvenser för adopterade från Sydkorea världen över.

Kara Bos fotograferad vid Ko Roots lokaler i Seoul. Ko Root är en organisation för adopterade med koreanska rötter.
12.06.2020 12:21 UPPDATERAD 12.06.2020 12:22
Kara Bos, vars koreanska namn är Kang Mee-Sook, hittades som tvååring övergiven på en marknad utanför den sydkoreanska huvudstaden 1983. Året efter adopterades hon av en familj i USA.
Som vuxen har hon intensivt letat efter sitt ursprung, och hittade via en släktforskningssajt sin biologiska släkt i Sydkorea. Släktingarna har dock inte velat låta Bos träffa föräldrarna, eller ens avslöja huruvida de vet vem mamman är.
– Jag åkte till och med till ett av deras hus och bönade och bad, bokstavligen på mina knän. Men de ringde polisen, säger hon.
Efter domstolsbeslutet väntas hon dock få träffa sin pappa, och därmed också kanske få besked om mammans öde.
Bos, som numera bor i Nederländerna, lämnade domstolen i tårar. Hon tog av sig en ansiktsmask och sade in i mediernas kameror:
– Mamma, känner du igen mig? Snälla, kom till mig.
Beskedet kan också ge både Bos och över 200 000 andra som adopterats från Sydkorea till andra länder en rad nya formella rättigheter. Enligt Sydkoreas justitieministerium kan det öppna för såväl arv efter de biologiska föräldrarna som medborgarskap i landet.
Den springande punkten är då att bevisa släktskap, vilket i många fall har varit snudd på omöjligt – tills dna-tekniken nu börjat få genomslag i släktforskningen.

ANDRA LÄSER