Hovrätten i Sverige tar upp ”Vaccinkrigarna”

Tvisten mellan svenska staten och den finlandssvenska vaccinmotståndaren Linda Karlström går vidare till hovrätten, rapporterar Dagens Juridik.

Hovrätten prövar Justitiekanslerns överklagande av domen där staten dömdes att betala skadestånd till Linda Karlström som medverkade i SVT-dokumentären "Vaccinkrigarna". Arkivbild.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
23.05.2023 18:22
Det var i mars i år som Stockholms tingsrätt slog fast att Linda Karlström skulle få 100 000 kronor (cirka 9 000 euro) i skadestånd för sin medverkan i SVT-dokumentären ”Vaccinkrigarna”. Enligt domstolen var det material som insamlats med hjälp av så kallat ”wallraffande” ett ingrepp i hennes privatliv.
Nu ska Svea hovrätt pröva Justitiekanslerns överklagande av domen, skriver Dagens Juridik.
Det är inte bara den svenska justitiekansler som överklagat tingsrättens dom. Det gjorde också Karlström som enligt Vasabladet kräver att svenska staten inte bara ska betala skadestånd utan även stå för hennes rättegångskostnader.
Hennes rättegångskostnader lär uppgå till över 100 000 euro.
SVT:s vd Hanna Stjärne har tidigare beskrivit ”Vaccinkrigarna” som ”en viktig och stark skildring av antivaccinationsrörelsen och dess förgrundsgestalter i Sverige”. Stjärne framhåller att reportrarna följt rörelsens utveckling inifrån under lång tid och hävdade att domen var oväntad. Även Yle sände dokumentären. 
Det är inte känt när målet tas upp i hovrätten.

ANDRA LÄSER