74 år sedan atombomberna – Hiroshima vädjar om kärnvapenförbud

En liten pojke deltar i minnesceremonin. Bild: TT-AP

För 74 år sedan dödades omkring 140 000 människor när USA fällde en atombomb över Hiroshima i Japan i slutet av andra världskriget.På årsdagen för den blodiga förstörelsen vädjade stadens borgmästare Kazumi Matsui till sitt land att skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud.

– Jag uppmanar regeringen i det enda landet som har erfarenhet av kärnvapen i krig att ansluta sig till "hibakushernas" (atombombens offer) krav att konventionen ska undertecknas och upprätthållas, sade Kazumi Matsui under en ceremoni som Japans premiärminister Shinzo Abe höll i, skriver AFP.

Under minnesstunden samlades människor i Hiroshima för att be och tända ljus till minne av de som dödades av bomben.

Borgmästaren uppmanade även ledare från världens länder att komma till staden för att se minnesmonumentet med egna ögon.

Matsui och andra kärnvapenmotståndare kämpar i motvind. USA och Ryssland misslyckades med att förnya nedrustningsavtalet INF länderna emellan förra veckan och i en hemlig FN-rapport anklagas Nordkorea för att har stulit mångmiljonbelopp som använts till att utveckla landets kärnvapenprogram, enligt Reuters.

Folk hedrar atombombens offer i en tyst bön. Bild: TT-AP

Folk samlas för att be vid minnesplatsen i Hiroshima. Bild: TT-AP

Japan är det enda landet som har utsatts för anfall med kärnvapen.

USA fällde en atombomb över Hiroshima den 6 augusti 1945. Då dog omkring 140 000 människor.

Tre dagar senare – under andra världskrigets sista dagar – anfölls Nagasaki med en atombomb. Där krävde bomben omkring 74 000 människors liv.

Källa: TT

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning