Finländska Vaisala donerar väderteknologi till orkandrabbade Bahamas

Högteknologibolaget Vaisala donerar flygvädersystem till Bahamas. De ska ersätta motsvarande system som orkanen Dorian förstörde i höstas.

Kjell Forsén är Vaisalas vd.
Patrik Harald
30.01.2020 08:30 UPPDATERAD 30.01.2020 09:31
Vaisala har också tidigare haft flygväderteknologi på Bahamas. För fyra år sedan ingick bolaget ett avtal med Bahamas trafik- och luftfartsministerium kring en förbättring av beredskapen att observera och förutse väderlek. Den lösning som Vaisala levererade gjorde att orkanen Dorian, som slog till i september 2019, kunde observeras bättre, vilket i sin tur gjorde att skadorna kunde reduceras. Tusentals människor och organisationer hann göra sig redo och söka skydd.
Orkanen orsakade ändå stor förödelse och förstörde också tre av Vaisalas flygvädersystem som var belägna på flygplatser på örikets nordligaste öar.
För att hjälpa till med återuppbygganden efter naturkatastrofen donerar Vaisala flygvädersystem till tre flygplatser som ska ersätta dem som orkanen förstörde. I donationen ingår också installationsarbetet.
– För att Bahamas ska återhämta sig krävs konkret handling. Genom att donera vår teknologi och vårt kunnande vill vi stödja möjligheterna att återställa landets ödelagda flygplatser så att de kan användas effektivt och tryggt igen, säger Vaisalas vd Kjell Forsén i ett pressmeddelande.
Läs också: Varmare klimat ger Vaisala nya uppdrag
Automatiska flygvädersystem ger flygplatser möjlighet att arbeta effektivare och säkrare. Den information som systemen samlar in gör det lättare för flygplatserna att besluta hur de ska hantera krävande väderförhållanden som ösregn, fallvindar, åska och blixtar. Enligt Vaisala hjälper systemen till att trygga kontinuitet i den internationella flygtrafiken till och från Bahamas, som är livsviktig för örikets turismnäring.

ANDRA LÄSER