Skansens kungskobra fortfarande på rymmen

Mjöl, döda råttor och små kameror ska hjälpa till att fånga in kungskobran som rymt från Skansens terrarium. Fortfarande – ett drygt dygn efter försvinnandet – är den 2,5 meter långa ormen på rymmen.

Den försvunna kungskobran innan den rymde.
24.10.2022 15:12 UPPDATERAD 24.10.2022 15:31
Det var under lördagseftermiddagen som Skansenakvariet utrymdes efter det att en kungskobra rymt från sitt terrarium.
– Han har nu fått namnet Houdini, utbrytarkungen efter den kände magikern, säger Jonas Wahlström, som är ägare av Skansenakvariet.
Tidigare hette ormen Sir Väs.
Under lördagen sattes flera åtgärder in, bland annat lade personal ut mjöl för att kunna se var ormen slingrade sig, och man lade även ut ett lockbete. Sedan den först varit spårlöst försvunnen har man lyckats lokalisera ormen uppe i ett innertak på terrariet.
– Vi letar efter ormen och vi har lagt in några döda råttor som kan locka tillbaka honom.

”Bakom kulisserna”

Men jakten pågår fortfarande.
– Den är inte ute i besöksutrymmet utan bakom kulisserna. Det är svalare där och den ligger och vilar. Det tar sin tid att leta efter en orm. Vi vet ungefär vilket område den är på. Den är på innertaket eller vid taket på terrarieavdelningen. Kommer den ut utomhus kommer den att bli nedkyld, då den vill ha 30 grader.
Kungskobran hade i lördags endast varit i terrariet i ett dygn, där han placerats för att försöka få till en parning med en av Skansens andra ormar. Tidigare har han funnits på Skansen men i ett annat terrarium. Enligt Jonas Wahlström var ormen nyfiken och lyckades ta sig ut när han nyfiket utforskade sitt nya hem.
– Den var ny i terrariet, var nyfiken och sträckte på sig och åkte ut genom armaturen. Det sitter lampor i taket där den har lyckats åka emellan. Vi har haft kungskobror tidigare och något liknande har aldrig hänt tidigare, säger Jonas Wahlström.

Uppmärksammad flykt

Ormjakten har gett upphov till en del skämt på nätet. Vanliga paralleller som dras är till ormen som Harry Potter släpper ut när han besöker en djurpark i den första boken, Harry Potter och de vises sten. Ett annat exempel är skämt om Sir Väs (eller Sir Hiss på engelska) i Disneys animerade film Robin Hood. 

Ormen är inte aggressiv

Under söndagen är akvariet stängt för besökare. Däremot går det att besöka entréhallen.

Vad händer om en besökare möter ormen?

– Den kommer aldrig att möta en besökare. Den är giftig, dock är den inte aggressiv.

Har något liknande hänt tidigare?

– Vi hade en lemur som rymde för flera år sedan på vintern.

Kommer ni vidta några säkerhetsåtgärder när ormen är infångad?

– Naturligtvis ska vi ändra armaturen, annars finns inga rymningsmöjligheter.

Kvävs av giftet

Thomas Thunmark, som jobbar med sanering av huggormar, är inte på plats vid Skansen men är expert på ormjakt.
– Om det är som jag misstänker hade jag börjat med att filma och titta på ritningar, för att se hur rören går och om den kunnat ha tagit sig ut genom blindrör som inte används men fortfarande är öppna, säger han.
Ett sätt att filma i innertaket är att föra upp en liten kamera, inte större än en tumme, kopplad till en fiberoptiskt kabel. På det sättet kan man följa det på en liten skärm från säkert avstånd.
På söndagkvällen har just sådana kameror kommit till Skansen, rapporterar SVT Nyheter. Ett VVS-företag har ringts in på ett jouruppdrag för att sätta in avloppskameror i innertaket.

Fakta | Kungskobra

Art i familjen giftsnokar. Bettet är mycket farligt på grund av den stora giftmängden.
Är världens längsta giftorm och kan bli upp till 5,5 meter lång.
I vilt tillstånd lever den framför allt i Indien, sydöstra Asien, i den indonesiska övärlden och på Filippinerna.
Äter huvudsakligen andra ormar.
Källa: NE

”Mer rörliga”

Thunmark tror att ormen, på grund av den lägre temperaturen uppe i taket än i dess terrarium, inte kommer att vara lättskrämd när den väl hittas.
– Det är skillnad om det är 30 grader, då är de mer rörliga, säger han.
Den som blir biten bör få serum omgående. Annars kan giftet döda inom någon timme.
– Det är ingen orm man kan nonchalera på något sätt. Den är potentiellt dödlig. Om det tar en halvtimme eller två timmar beror lite på omständigheterna.
Ormens nervgift blockerar signaler i kroppens receptorer och kväver till slut offret, säger han.
– Man drabbas av andnöd och cirkulationskollaps.

ANDRA LÄSER