HBL:s läsare sätter ord på finlandssvenskarna: Vi är en grupp som sjunger i dur

Det rasslade till ordentligt i kalkylbladet när era svar om Svenskfinland började strömma in! Vi ville veta vad det betyder för er att tala svenska i Finland och undrade dessutom om det finns något som definierar oss finlandssvenskar. Det blev mycket känslor – det blev skratt, gråt, ilska och mycket, mycket värme.

HBL
04.02.2022 05:00 UPPDATERAD 04.02.2022 09:53
Vi fick nästan 300 skrivna svar och av de 2 500 som svarade på frågan om det finns en enhetlig finlandssvensk identitet var det över hälften, eller 1 426 personer som svarade ja, det finns. Allt började med att HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi skrev en ledare under rubriken "Det odefinierbara Svenskfinland". Reaktionerna lät inte vänta på sig och vi beslöt att fråga er läsare.
Vi har läst alla svar, några av er svarar kort och koncist i en mening eller två, många låter orden flöda friskt. Vi har på redaktionen gjort ett urval, i den här artikeln kan ni läsa nästan hundra svar. Vi har förkortat en del svar, vi har ibland tagit ut bara en del eller delar av svaret men det är era ord som står kvar. Här får vi en rätt bra bild av hur ni läsare ser på er själva, på oss, på finlandssvenskarna och Svenskfinland. Det blir en bild full av variationer – men den stora hyllningen går till språket som den starkt enande faktorn.

ANDRA LÄSER