Risk för gräsbränder – polisen varnar för påskbrasor och korvgrillning

Påsken bjuder på sol och värme – men grillsugna bör vara aktsamma. En liten gnista kan få ödesdigra följder i torkan. – Också den som av misstag startar en gräsbrand kan bli tvungen att betala stora skadestånd, påminner polisen.

Den soliga påskhelgen fungerar som ett utomordentligt startskott på grillsäsongen. Men se upp med elden – ökad gräsbrandsrisk råder i stora delar av landet.
Meteorologiska institutet varnar i dag för ökad gräsbrandsrisk i södra och västra Finland, och under påskhelgen utvidgas varningsområdet in mot land.
Torkan syns redan nu hos Helsingforspolisen som har fått flera anmälningar om gräsbränder denna vecka. Ännu vet man inte om bränderna varit anlagda eller uppstått av misstag, men rent straffrättsligt spelar det inte så stor roll.
– Hur det än gått till kan den som startat en gräsbrand åtalas för brott. Vid avsiktligt startade bränder finns det skäl att misstänka skadegörelse. Om en brand startar då någon till exempel fimpat sin cigarrett på en torr gräsmatta eller tänt en brasa, kan personen misstänkas för ovarsam hantering av eld, säger kriminalkommissarie Anne Hietala vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.
Ett sådant misstag kan stå den ovarsamme fimparen mycket dyrt.
– Även oavsiktligt startade bränder kan leda till att man får betala riktigt stora skadestånd. Branden kan spridas till ett stort område och orsaka omfattande städkostnader.
Hon varnar för att även små bränder snabbt kan bli ohanterliga när det är så torrt som nu. Den som planerar att tända en påskbrasa eller grilla utomhus bör vara alldeles säker på att eldkunskaperna räcker till.
– Att göra upp eld hör inte till allemansrätten utan kräver att man ber om lov av markägaren. Dessutom lönar det sig alltid att kolla att det inte råder varning för gräsbränder på området, säger Hietala.
ANDRA LÄSER