738 nya coronafall – 18 personer i intensivvård

På fredagen är det 100 personer som behöver sjukhusvård, vilket är 6 personer fler än på torsdagen. Bild: Jeanette Östman/SPT

Incidensen i Finland är nu 150. Egentliga Finland har nu sällat sig till Nyland med en incidens över 200.

Institutet för hälsa och välfärd meddelade om 738 nya coronafall på fredagen. Det innebär att totalt 110 720 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

Incidensen i landet, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är nu 150. För två veckor sedan var den 77.

Incidensen 202 i Egentliga Finland

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har fortfarande landets högsta incidens, med 245. Det är en ökning med 11 sedan i torsdags.

Incidensen i Egentliga Finland är nu 202, även det en ökning med 11.

I Vasa sjukvårdsdistrikt är incidensen 50 och på Åland är den 156. Det är en ökning med 2 respektive 14.

Landets lägsta incidens, 17, finns fortsättningsvis i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

18 personer får intensivvård

Enligt fredagens siffror behöver 100 personer sjukhusvård, vilket är 6 fler än i torsdags. Av de 100 på sjukhus behövde 18 personer intensivvård, vilket är en ökning med 3 från dagen innan.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. I onsdags meddelade institutet om 2 nya dödsfall. Finlands coronarelaterade dödssiffra steg därmed till 984.

Cirka 66,8 procent av befolkningen har fått minst en dos vaccin. Omkring 37,6 procent av befolkningen har fått också den andra dosen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Från och med slutet av juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare baserades siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning