Nya dödsfall på överfullt Mount Everest – långa köer leder till att klättrare svimmar i "dödszonen"

Världens högsta berg, Mount Everest, fortsätter att skörda dödsoffer bland mängder av klättrare som drömmer om att nå dess topp. På en vecka har åtta människor mist livet – senast under lördagen då en brittisk man omkom.

Det har varit en svart vecka på Mount Everest. Under lördagen steg veckans dödstal till åtta efter att en brittisk man mist livet på världens högsta berg.
25.05.2019 15:45 UPPDATERAD 25.05.2019 17:14
Den brittiske mannen dog på väg ner från berget efter att ha svimmat i den så kallade "dödszonen" som har väldigt låga syrehalter.
Sedan säsongen började i mars har nästan 20 klättrare mist livet i Himalayas berg. Cirka hälften på just Mount Everest. Veckans höga dödstal kan förklaras med att det under den gångna veckan varit trafikstockning på Mount Everest. Hundratals klättrare har köat i timmar på berget, något som ökar risken för att drabbas av både köldskador och höjdsjuka.

Kort säsong

Trots riskerna är intresset för att bestiga Mount Everest stort. De nepalesiska myndigheterna har i år utfärdat ett rekordhögt antal klättringstillstånd, hela 381 stycken. Samtidigt är klättersäsongen mellan mars och slutet på maj relativt kort och många vill hinna till toppen innan vädret försämras.
De förrädiska väderförhållandena kan snabbt leda till att upp- och nedstigningsvägarna på berget begränsas och flaskhalsar uppstår. Tillsammans med det höga antalet klättrare ökar därför risken för olyckor och dödsfall.

Viktig inkomstkälla

Röster har höjts för att Nepal bör begränsa tillträdet till berget, men tillstånden som kostar motsvarande drygt 10 000 euro styck är en viktig inkomstkälla för landet.
Enligt AFP dör det vanligtvis mellan fem och tio personer på världens högsta berg varje år. 2015 dog 18 personer på Mount Everest när en kraftig jordbävning startade en lavin på berget.
Så här ser det ut när bergsbestigare från olika håll i världen köar för att kunna säga att de stått på toppen av Mount Everest.

Mount Everest

Världens högsta berg, som mäter 8 848 meter över havet.
Mount Everest bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.
I veckan slog nepalesen Kami Rita Sherpa rekordet för antalet bestigningar när han för 24:e gången nådde Mount Everests topp. Den tidigare rekordinnehavaren var han själv.

ANDRA LÄSER