Tallinkfartyg kolliderade mot kajen i Stockholm

Tallinks fartyg Baltic Queen drabbades ett elavbrott när fartyget anlöpte hamnen i Stockholm på söndag förmiddag.

Tallinkfartyget Baltic Queen (till vänster) kolliderade på söndagen mot kajen i Stockholm efter att ha drabbats av elavbrott. Arkivbild från Tallinn.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
18.12.2022 15:11 UPPDATERAD 18.12.2022 16:11
Det 212 meter långa passagerarfartyget Baltic Queen drabbades av ett fem minuter långt elavbrott på söndag morgon. Fartyget höll då på att anlöpa hamnen Värtahamnen i Stockholm och stod i hamnbassängen när elförsörjningen havererade.
Till följd av elavbrottet drev fartyget in mot piren och träffade den.
– Vet vet ännu inte om det uppkommit skador i hamnen. Det har uppstått en liten skråma på fartygets skrov, motsvarande ungefär en repa på en personbils kofångare, säger Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd.
Enligt Nöjd kom ingen person till skada – varken i hamnen eller ombord på fartyget. 2 000 passagerare befann sig på Baltic Queen när olyckan inträffade. Passagerarna kunde gå i hamn 15 minuter senare än planerat, men fartyget kan i väg enligt tidtabell, uppger Nöjd vid 14.30-tiden.
Tallink Silja arbetar nu på att reda ut varför det tekniska problemet ledde till elavbrott. Det blåste runt 6 meter i sekunden och 12 meter i byar i Stockholm vid tidpunkten för olyckan.
Baltic Queen åker mellan Tallinn och Stockholm och har avgångar varannan dag.

ANDRA LÄSER