Polisen beredd på slagsmål i taxikön – men ingen extra beredskap med tanke på slopade restriktioner

Under veckoslutet får barer och restauranger återigen hålla öppet in på småtimmarna. Helsingforspolisen kör med normal veckoslutsberedskap och förväntar sig att antalet uppdrag ligger på ungefär samma nivå som tidigare.

Sedan första mars slipper restaurangerna restriktioner som rör öppettider och kundmängder.
Anna Björkqvist
04.03.2022 16:45 UPPDATERAD 04.03.2022 21:44
Ett veckoslut med slopade restaurangrestriktioner står för dörren. Vid Helsingforspolisen är man förberedd på fler uppdrag på allmänna platser, men några ovanligt stora mängder uppdrag räknar man inte med.
– Vår uppdragsprofil ändras och övergår i större utsträckning till att övervaka störande beteende på allmänna platser, säger överkommissarie Jarkko Lehtinen vid Helsingforspolisen.
Polisinrättningen har inte minskat sin beredskap under coronapandemin utan den ligger på samma nivå som tidigare. Under det första restriktionsfria veckoslutet kör man med normal veckoslutsberedskap.
– Helsingforspolisen har också normalt en större bemanning under veckosluten. Tills vidare räcker resurserna till allt som vi för tillfället känner till.
Vid behov kan polisen i vanlig ordning kalla in extra personal, säger han.
– Vi förväntar oss att antalet uppdrag överensstämmer med vårens nivå. Det som förändras nu är att de förflyttas utomhus.
Under veckoslutet rör sig polisen på allmänna platser och utför rattfylleriövervakning.

Slagsmål i taxikön blev oljud i hemmen

Coronapandemin innebar förändringar i Helsingforspolisens uppdragsbild. Polisens totala antal uppdrag i Helsingfors minskade med ungefär 10 000 till följd av att det inte ordnades några publiktillställningar, statsbesök och andra liknande polisrelaterade uppdrag, säger Lehtinen. Samtidigt ökade antalet uppdrag som rörde störande ljud med 1 700.
– När människor inte har kunnat avnjuta alkohol och tillbringa tid på restaurangerna så har de flyttat sig till hemmen.
Under våren väntas polisuppdragens tyngdpunkt flyttas från privata bostäder till allmänna platser. Innan restaurangrestriktionerna rörde många av polisens helguppdrag människors rusmedelsbruk, alltså huvudsakligen människor som druckit alkohol på barer och restauranger. En norsk studie har visat att ju längre in på småtimmarna alkoholförsäljning pågick desto mer ökade misshandelsfallen i ett flertal norska stadscentrum.
– Oftast rör polisens uppdrag inte restaurangerna utan när folk lämnar restaurangerna under efternatten börjar de bråka i kön till taxin eller nattmatskiosken, eller så är människor såpass berusade att de inte kan ta sig hem utan blir på en bänk, förklarar han.

Beredda att ta emot krigsflyktingar

Under det kommande veckoslutet är man också förberedd på de krigsflyktingar som kan anlända till hamnarna i Helsingfors.
– Vi har tillsammans med andra myndigheter förberett oss så att vi på ett adekvat sätt kan sköta alla uppgifter och se till att alla har någonstans att övernatta och behövlig trygghet, säger Lehtinen.
Han uppger att man sett till att det finns tillräckligt med personal som kan hantera eventuella större grupper flyktingar.
Helsingfors socialtjänst hjälper människor som behöver övernattning. Ingen lämnas under bar himmel eller stående i snön, en lösning hittas för alla som kommer hit, säger han.
Ukrainska medborgare kan stanna i Finland i 90 dagar utan visum under så kallad turiststatus. De kan också söka asyl när de kommer till Finland, säger Lehtinen.
– Polisen och gränsbevakningen tar emot asylansökningarna i hamnen och registrerar de asylsökande. Därefter tar Migrationsverket över processen.

ANDRA LÄSER