Polisen var på Stationsplatsen

Polisens patrullbil syns tydligt på videon som nynazisterna publicerat från demonstrationen vid järnvägsstationen i centrala Helsingfors.

Polisen grep i helgen en man som deltog i demonstrationen på Stationsplatsen. Fallet utreds som misshandel och grovt dödsvållande. Skärmdumpen är bloggaren Saku Timonens. Det framgår att en polispatrull fanns på plats lördagen 10.9.
19.09.2016 10:24 UPPDATERAD 19.09.2016 19:31
Enligt Helsingforspolisen var polisen inte på plats när Finska motståndsrörelsen FMR ”delade ut flyers” vid järnvägsstationen den 10 september. På videon som arrangören laddat upp på nätet står det en patrullbil parkerad vid stationsväggen, uppskattningsvis 30–40 meter från stället där FMR höll låda och där en 28-årig man misshandlades. Mannen dog senare av skadorna.
Enligt FNB hade Helsingforspolisen blivit underrättad om motståndsrörelsens evenemang på förhand.
HBL har förgäves försökt nå förundersökningsledaren Teemu Kruskopf och överkommissarie Juha Hakola, som är informationsansvarig vid Helsingforspolisen, för en kommentar.
Till FNB säger Kruskopf att polisen nu går genom bildmaterialet från övervakningskamerorna på Stationsplatsen. Han säger att polisen i det här skedet inte kommenterar materialets innehåll.
Senare under måndagseftermiddagen sade överkommissarie Jere Roimu till Ilta-Sanomat att polisenheten som syns på FMR:s video inte var på plats för att övervaka demonstrationen. Patrullen hade enligt Roimu larmats till Järnvägsstationen för att ta itu med ett separat fall av störande beteende.
– När patrullen utfört sitt uppdrag vid stationen åkte den vidare för att genomföra följande uppdrag på annat håll, säger Roimu till tidningen.
Enligt Roimu lämnade polisenheten platsen ungefär klockan 12.45. Misshandeln ägde rum 15–20 minuter senare.
Roimu tar inte ställning till om polispatrullen borde ha fäst uppmärksamhet vid FMR:s demonstration.
– Jag har ännu inte talat med patrullen om deras iakttagelser. Den här sortens mindre demonstrationer äger rum i Helsingfors nästan dagligen, säger Roimu.
På måndagskvällen sade överkommissarie Juha Hakola till tidningen Vihreä Lanka att flera polisenheter rörde sig i området medan FMR:s demonstration pågick. Men ingen hade i uppdrag att hålla ett öga på demonstrationen.
– Säkert har flera patruller haft olika typer av uttryckningar kring Elielplatsen, där det snattas mycket i butikerna, säger Hakola.
– Vi kan ju inte förutsätta att alla poliser känner igen alla enskilda extremiströrelsers flaggor. Med undantag för misshandeln såg evenemanget i sig inte ut som om det krävdes ett ingripande av oss, fortsätter han.
Hakola sade i söndags till FNB att uppgifterna till polisen tydde på att endast några aktivister skulle dela ut flygblad på Stationsplatsen. Polisen hade tagit del av en anmälan per e-post natten mot lördag för en vecka sedan.
– Utifrån anmälan vi fick kunde evenemanget inte tolkas vara en demonstration. Av denna orsak fanns inga poliser närvarande under tillställningen, sade Hakola.
Mannen som skickade en anmälan om evenemanget är densamma som misstänks för dödsmisshandeln. Han är tidigare dömd för flera grova våldsbrott.
Hakola säger att det var en tillfällighet att mottagaren inte reagerade på namnet på mannen som gjorde anmälan trots hans våldsamma förflutna och historia inom Motståndsrörelsen.

Skypo är förtegen

Skyddspolisen vill inte uttala sig om händelseförloppet vid järnvägsstationen eftersom skyddspolisen i första hand sköter om statens säkerhet. Polisen utreder och kommenterar misshandeln på Stationsplatsen, enligt skyddspolisen.
– Extremrörelser är inte ett hot mot landets ledning så vi kommenterar inte enskilda händelser, säger överinspektör Tuomas Portaankorva till Yle.
Se videon i Saku Timonens blogg.

FMR grundades 2008

Den nynazistiska Finska motståndsrörelsen (FMR) grundades 2008.
FMR:s moderorganisation är Svenska motståndsrörelsen. Båda organisationerna tillhör den Nordiska motståndsrörelsen.
Skyddspolisen (Skypo) uppskattade i november i fjol att FMR har några tiotala aktiva medlemmar. Enligt Skypo fungerar också mindre grupperingar vid sidan av FMR.
Inrikesministeriet uppskattade i fjol att FMR är en liten men organiserad rörelse.
En före detta ledare för FMR uppgav till Yle i maj att motståndsrörelsen har omfattande kopplingar till utländska nazistorganisationer.
Personer med kopplingar till FMR har dömts för våldsdåd, bland annat för en misshandel på Jyväskylä bibliotek i januari 2013.
Källa: FNB

ANDRA LÄSER