Det grövsta brott som begåtts i Sverige? Åklagare kräver livstid för Akilov

Åklagarna yrkar på lagens strängaste straff i terroristmålet mot Rakhmat Akilov. Någon annan påföljd än fängelse på livstid är utesluten enligt dem. – Även om Akilov är frihetsberövad så pågår hans handling alltjämt.

Åklagaren Hans Ihrman menar att Rakhmat Akilov, som utförde lastbilsattacken i Stockholm för ett drygt år sedan, är ”en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist”.
26.04.2018 16:41 UPPDATERAD 26.04.2018 18:44
Så avslutar åklagarsidan sin sammanfattning av rättegången i Stockholms tingsrätt om dådet på Drottninggatan i fjol. Åklagarsidan yrkar också på att Rakhmat Akilov aldrig ska få återvända till Sverige efter avtjänat straff.
– Det är frågan om detta inte är det grövsta brott som någonsin begåtts i Sverige, säger den biträdande åklagaren Hans-Jörgen Hanström.
Det finns inga förmildrande omständigheter, bara försvårande, anser åklagarsidan.
– Det här är ett brottmål om terrorism i sin mest uppenbara form, summerar åklagaren Hans Ihrman.
För att bevisa terrorism måste en åklagare redogöra för hur ett samhälle kan skadas allvarligt av brottet. Ihrman redogjorde för hur telenätet påfrestades, för störningar i sjukvården, hur tågnätet i hela landet påverkades, och hur människors tillit till samhällets förmåga att skydda dem skadades.
Åklagaren höll sin slutplädering i rättegången som inleddes i februari på torsdagen. Försvarets tur blir på onsdag.

Akilovs handling pågår

Terrorbrottets syfte är enligt lagen också att injaga fruktan i en befolkning. Hans Ihrman lade i sin plädering stor vikt vid utbredda, varaktiga psykologiska följder, hur många människor som inte ens varit i närheten av Drottninggatan ännu påverkas i sitt beteende när de går längs en gata eller ser en lastbil.
– Även om Akilov är frihetsberövad så pågår hans handling alltjämt.
Ihrman gick också in på Akilovs drivkrafter och tonade ned betydelsen av personliga misslyckanden.
Den 40-årige uzbeken är framför allt ”en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist”, sade åklagaren.
– Utan den här ideologin hade Rakhmat Akilov aldrig begått sitt terroristdåd.
Ihrman inledde med att beskriva hur Akilov på Islamiska statens allmänna uppmaning slog till i Stockholm när han nu misslyckades med att ta sig till Syrien.

"Känslokall"

Akilov skulle slå till mot ”de otrogna, bögar, lesbianer och annan skit”, säger Ihrman och citerar den terroråtalade från brottsutredningen.
Akilov ville på så sätt påverka Sveriges inställning till IS.
Åklagarna summerade också sin argumentation om samtliga brott som Akilov åtalas för, däribland mord, mordförsök och framkallande av fara för annan. Han har varit känslokall inför sina offer dag efter dag i rättssalen, påpekade Ihrman.
– Han ville mörda svenska medborgare, de som befann sig på gatan, vilka som helst. Han körde på hela familjer, kvinnor, barn, unga, gamla. Han har varit fullständigt likgiltig.
Åklagaren invänder också mot försvarets syn på vad som är ett mordförsök – om målsägarna varit tillräckligt nära lastbilen.

"Ensam gärningsman"

Ihrman vill också påpeka varför Akilov ses som en ensam gärningsman, trots att han chattat med likasinnade som enligt medieuppgifter misstänks vara kända IS-ledare.
Akilov har inte vetat vilka de är, anser åklagaren. De har fungerat som "en Facebook-grupp där man trycker på gillaknappen". Deras namn kan också användas av flera, så de förblir oidentifierade, enligt Ihrman.
– Visst har han fått stöd och uppmuntran, det är ingen tvekan om det. Men det är Akilov som rekognoserar i Stockholm, det är Akilov som köper aceton på Biltema, det är Akilov som stjäl lastbilen på Adolf Fredriks kyrkogata, det är Akilov själv som kör lastbilen.
– Han är således ensam gärningsman, sammanfattar Ihrman.

Gest med fingret

Mitt under ett av målsägarbiträdenas plädering gör Akilov plötsligt en gest med ett finger. En del blir upprörda på åhörarläktaren.
– Jag ber dig att inte göra det igen, säger domaren Ragnar Palmkvist till Akilov.
Gesten kan antingen tolkas som ett finger i luften, en jihadistisk gest" eller ett "fuck you"-tecken, säger Palmkvist.
Målsägarbiträdet Sunita Memetovic hade dessförinnan citerat sin klient som i vittnesmål om Akilov sagt: "din fucking pajas".
Domaren vidtar ingen åtgärd, säger han, men påpekar att det finns skäl att fundera på vilka citat som framförs under pläderingarna.

Dom före midsommar

Efter åklagarna följer summeringar från de många målsägarbiträdena, de advokater som företräder de drabbade. De kommer att argumentera för så stora skadestånd som möjligt för sina klienter, upp till 300 000 per offer.
Försvarets plädering avslutar sedan rättegången. Advokat Johan Eriksson har tidigare sagt att han på Akilovs vägnar kommer att bestrida livstidsstraff. Försvaret bestrider också de höga skadeståndsanspråken och hänvisar till praxis och därmed betydligt lägre belopp.
Akilov har erkänt det mesta, men förnekar brott i 18 fall. Här handlar det inte minst om vad som i lagens mening är ett mordförsök och inte.
På den sista rättegångsdagen, sannolikt onsdag eller torsdag nästa vecka, meddelas datum för dom. Rätten har tidigare sagt att den kan väntas före midsommar.
HBL har bevakat rättegången mot Rakhmat Akilov och dådet på Drottninggatan.
Akilov verkade oberörd i rätten
Vi hörde folk skrika och såg bilen komma
Tillbaka på Sveriges längsta brottsplats

ANDRA LÄSER