Andrea, luciakandidat 6: "Var snäll! Man tjänar inget på att trycka ner andra"

Andrea Degerlund från Karis vill gärna jobba för jämlikhet och betonar att alla förtjänar att bli respekterade för den de är. Hon blir glad när andra människor är glada.

Andrea Degerlund skulle gärna träffa någon som har upplevt första världskriget, för att det var det första riktigt stora kriget. – Jag skulle fråga vad som var mest skrämmande. Det kanske inte var kriget i sig, utan det som händer efter det.
04.11.2018 19:00 UPPDATERAD 04.11.2018 19:07

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Jag har velat ställa upp i valet sedan jag var liten, men visst blev jag chockad när jag fick ett mejl där det framgick att min vän Linus Mäkelä hade nominerat mig. Jag fick läsa hans motiveringar och blev alldeles rörd, texten var så fint skriven.

Vilka är dina förebilder?

– Mina föräldrar! Vi är samtidigt både väldigt lika och på andra punkter tycker vi helt olika, så det har uppstått en del svåra situationer genom åren. Men de har alltid satt oss barn först och förklarat varför de gjort vissa val och det ser jag upp till.

Andrea Degerlund

Ålder: 18 år.
Hemort: Karis, går sista året i gymnasiet.
Familj: Mamma och pappa, två yngre syskon och katterna Toffe och Trixie.
Musik: Jag har sjungit sedan jag lärde mig prata och tog som barn sånglektioner under ett par års tid. Nu medverkar jag i flera band i skolan, tidigare har jag sjungit i en a cappella-grupp och spelat lite gitarr och piano.
Favoritbok: Jag har nyligen läst Jag är Malala, den var verkligen inspirerande och satte livet i ett nytt perspektiv.
Film/tv-serie: Ser sällan en hel tv-serie klart, men gillar reality-tv, historia och drama.

Vad ger dig mest glädje?

– Jag blir glad av att se andra människor glada. Musik är en annan källa till glädje, när orden inte räcker till finns det alltid en sång som förmedlar det jag vill säga. När jag blir frustrerad brukar jag sjunga, det hjälper.

Vilket är ditt bästa luciaminne?

– Lucia har alltid varit en stor tradition i vår familj, vi bänkar oss i soffan på luciadagen och tittar på tv-sändningen från Domkyrkan. Som barn brukade jag lussa med syskon och kusiner för våra släktingar. Jag var tärna i Karis lucia 2015 och det var fint att få uppträda, speciellt på Mjölbolsta där de äldre lyste upp av vårt besök och vid flyktingförläggningen där barnen aldrig tidigare hade sett en lucia, men de dansade och försökte sjunga med i sångerna.

Hur tar du hand om dig själv?

– Jag tar tid för mig själv och lyssnar på musik. Mina vänner är också ett stort stöd, de finns där och jag kan alltid prata med dem.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra?

– Det finns så mycket hat och rädsla i världen. Lucia kan kanske sprida ljus i mindre cirklar, på ett lokalt plan, och jobba mot mobbning och familjevåld.

Vilken julsång betyder mest för dig?

Stilla Natt är en av favoriterna, den har en magisk känsla. Jag gillar att lyssna på olika versioner av sången.
Andrea Degerlund skulle gärna träffa någon som har upplevt första världskriget, för att det var det första riktigt stora kriget. – Jag skulle fråga vad som var mest skrämmande. Det kanske inte var kriget i sig, utan det som händer efter det.

Vad ska lucia absolut inte göra?

– Lucia ska inte tänka på sig själv. Den som blir vald ska inte vara en stereotypisk lucia, utan hon får gärna göra individuella saker och stå för sina åsikter.

Vad gör du om tio år?

– Jag har studerat klart då, antagligen något inom ekonomi. Jag skulle vilja bli fastighetsmäklare. Jag bor inte i Finland, utan jag vill utforska världen, kanske någonstans i Asien. Jag vill uppleva alla slags kulturer.

Ditt vardagstips för att förbättra världen?

– Var snäll och god! Man tjänar inget på att trycka ner andra. Stressa inte, utan ta dig tid. Låt inte andra säga hur du ska leva ditt liv.

Var finns ditt smultronställe?

– På scenen! Jag älskar att stå på scenen och uttrycka mig på olika sätt, antingen genom musik eller teater.

Luciajuryn satte stort fokus på kandidaternas sociala engagemang – vad gör du?

– Jag är med i scouterna och deltar aktivt i olika insamlingar och evenemang som ordnas på skolan. Senast deltog jag i Raseborgs Pride i september, det är viktigt att sprida budskapet att alla är jämlika och att alla ska respekteras för den de är.
Här kan du läsa mera om de övriga kandidaterna.

ANDRA LÄSER