Nu vet forskarna hur man får bort coronavirus från ytor

Forskare i Tammerfors har testat olika rengöringsmedel på olika ytor med coronavirus.

Nästan alla städdukar i dag är gjorda av mikrofiber, enligt Leila Kakko.
När coronapandemin var ett faktum fanns det inte tillräcklig kunskap om huruvida viruset smittar via ytor.
Leila Kakko, lektor vid yrkeshögskolan i Tammerfors, minns bilderna som kablades ut från asiatiska storstäder. Stora trupper marscherade runt på gatorna, iklädda full skyddsutrustning och med en sprayflaska på ryggen.
Den här bilden togs i januari i fjol i Wuhan.
I dag kan Leila Kakko säga att det inte är en nödvändig åtgärd för att hindra ett virus från att spridas. Ett brett forskningsprojekt som involverade Tammerfors högskolor och företag har tittat noggrannare på städningens roll i bekämpningen av virusspridningen.
– Ytorna spelar viss roll, men den huvudsakliga spridningen sker via luften. Man kan alltså inte ignorera ytorna, men desinficeringen behöver inte överdrivas, säger Kakko.
Forskarna var intresserade av skillnaderna mellan att torka ytorna med en fuktad duk, en duk med rengöringsmedel och en duk med desinficerande rengöringsmedel.
– Skillnaderna visade sig inte vara så stora. I de flesta fall är det onödigt att använda desinficerande medel. Det kan finnas coronavirus kvar efter att ytan torkats, men inte tillräckligt för att smitta någon.
Hon förespråkar sunt förnuft.
– Ytorna behöver hållas rena men man ska inte gå till överdrift. Det är inte bra för oss att andas in desinficerande medel.
Den här kyrkan i Kina desinficerades i mars i fjol.

Tips för hemmet

Forskningsresultatet är enligt Leila Kakko relevant även för andra virus, till exempel norovirus och förkylningar. Hon har några allmänna råd till dem som städar hemma när någon blivit sjuk.
– Fundera på vilka ytor folk rör vid. Många kommer ihåg att torka strömbrytare och handtag, men glömmer stolsryggen och under bordsskivan.
Enligt henne klarar man sig i hemmet utan desinficerande medel. Undantaget är en kraftig magsjuka, då rekommenderar hon desinficerande trasor som man torkar med och sedan slänger.
Den andra ytterligheten, att bara torka av ytor med ljummet vatten, är inte lika effektivt som att tillsätta något ämne i vattnet.
– Det kan vara nästan vilket rengöringsmedel som helst. Det viktiga är att inte överdosera. Syftet med medlet är att minska ytspänningen.

Torr duk räcker

Fast egentligen kan en normal vardagsstädare glömma hela det här resonemanget och torka med en torr mikrofiberduk. Det här alternativet var inte med i den finska studien, men Kakko säger att det finns annan forskning.
– Mikrofiber bygger på att fibrerna har slagits i små små bitar, som tillsammans har stor yta. Det som samlas i dem kan inte lossna och smitta.
Problemet med mikrofiberdukar är att de kan torka ut händerna.
– De utvecklades ursprungligen för att ta bort fett. De första mikrofiberdukarna var hemska att röra vid, men nu har de blivit bättre.

Betyder det här att en person som skyr magsjuka borde ha en mikrofiberduk i bakfickan och torka av suspekta ställen, till exempel i kollektivtrafiken?

– Nej. Risken för att du ska röra vid en yta just efter att någon smittad nyst och rört vid samma yta är minimal. Det räcker med att du tvättar händerna när du kommer hem och undviker att röra vid ögon, näsa eller mun när du är på stan.
Man ska inte vara rädd för att röra i handtag och räcken, tycker Leila Kakko.
ANDRA LÄSER