Större vattenläckage i Ingå: ”Betydande mängd vatten hann läcka ut”

Vissa delar av centrumområdet i Ingå är utan vatten på grund av ett rör som sprungit läck. 

I en grop mellan köpcentret Strand och Muminparken fixas vattenrör som sprungit läck. 
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
28.11.2022 12:12 UPPDATERAD 28.11.2022 12:37
Ett större vattenläckade inträffade i Ingå centrum natten mellan söndag och måndag. 
– Läckaget pågick en god stund innan vi hittade var felet var. Nu har största delen av centrum fått tillbaka vattnet. Bara kommungården, köpcentret Strand och Sea We är utan vatten, säger Ingås tekniska chef Peter Bergman vid niotiden på måndagsmorgonen.
Läckaget har skett mellan Muminparken och köpcentret Strand. Det är inte första gången som ett rör på just det här området har sprungit läck.
– Det är en lite dålig plats, marken är ganska mjuk så det kan hända att någonting har rört på sig och orsakat läckan. Det har hänt förr på samma område. Marken borde förstärkas för att det inte ska hända igen.
Nu jobbar kommunen med att reparera skadan så att också de fastigheter där vattnet ännu är avstängd åter får i gång kranarna. Bergman uppskattar att allt är åtgärdat under dagen. Vad som sedan sker är oklart.
– Vi måste se om vi ska gräva upp ett större område, byta ut rören och laga allt ordentligt. Det är inte för att rören i sig är gamla, men i och med att det har hänt förr på samma område är rören redan lagade. Det skulle då betyda att vi byter röret på stumpen mellan hälsovårdscentralen och stranden. 
Frisör Jannica Henriksson i köpcentret Strand har kunder som vanligt trots vattenavbrottet. – Vi har köpt trettio liter vatten här som en första åtgärd, och så har vi vattenkokare. Nog går det bra så här också, det är en inställningsfråga, säger hon.
Västra Nylands räddningsverk rapporterade om läckaget kort före klockan 1 under natten mot måndag, men meddelade att det inte var ett uppdrag för räddningsverket.
När vattnet var avstängt var hela centrumområdet som hör till Ingå vattentjänstverk utan vatten.  Ungefär klockan 8.30 på måndagen hade största delen fått vattnet påslaget igen. Ingå kommun har ännu ingen uppskattning av hur mycket vatten som läckte ut under natten. 

ANDRA LÄSER