Anklagade ishockeyspelare får inte spela i VM

Spelare i Kanadas JVM-lag från 2018 får inte spela i ishockeylandslaget då en utredning om övergrepp pågår säger kanadensiska ishockeyförbundet i ett uttalande, enligt TSN.

Flera kanadensiska ishockeyspelare stoppas från landslagsspel. Arkivbild.
28.03.2023 10:21
”Hockey Canada beslutade tidigare i år att så länge de påstådda händelserna från 2018 utreds så kan ingen spelare från 2018 års juniorlandslag bli aktuell för spel med landslaget”, heter det i uttalandet.
Årets ishockey-VM spelas i Tammerfors och Riga i Lettland den 12 till den 28 maj. Kanada spelar i gruppen i Riga. Två kvartsfinaler och samtliga medaljmatcher spelas liksom i fjol i Tammerfors.
Kanadas JVM-lag, med spelare födda 1998 och 1999, tog guld efter att ha besegrat Juniorkronorna med 3–1 i finalen i Buffalo 2018. I juni samma år hyllades laget för VM-vinsten vid en välgörenhetsgala och golftävling i den kanadensiska staden London.
En kvinna, då i 20-årsåldern, har efter detta anklagat åtta manliga ishockeyspelare, varav några men inte alla var med i JVM-laget, för att vid flera tillfällen ha utnyttjat henne sexuellt på ett hotellrum i samband med evenemanget.
Polisens utredning lades ner och inget åtal väcktes, men förra våren framkom att kvinnan hade nått en uppgörelse med Kanadas ishockeyförbund och den kanadensiska hockeyligan CHL som spelarna tillhörde under sommaren 2018. Enligt uppgift handlade det om motsvarande över 2,2 miljoner euro.
Även NHL uppges ha inlett en utredning.
Skandalen ledde till att den kanadensiska ishockeybasen Scott Smith liksom förbundets hela ledning lämnade i höstas.

ANDRA LÄSER