Finländarna konsumerar trots att lönen inte räcker till

Finländare oroar sig för sin privatekonomi – men fortsätter konsumera trots det. – Det är oerhört svårt att ändra sina konsumtionsvanor, säger professorn Visa Heinonen.

Konsumenternas syn på den egna ekonomin i nuläget var den dystraste någonsin. Enligt Statistikcentralens färska undersökning anser konsumenter att det är den sämsta tiden någonsin att göra stora köp eller att låna.
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
29.11.2022 05:00 UPPDATERAD 29.11.2022 09:39
Finländarna har aldrig haft en så dyster syn på sin egen ekonomi som nu, uppger Statistikcentralen på måndagen. Ändå fortsätter de konsumera som aldrig förr.
För många räcker inte lönen till. För tillfället lever var tredje finländare över sina tillgångar, skriver arbetsförmedlingssajten Oikotie i ett pressmeddelande. 28 procent av finländarna har inte dragit ned på sin konsumtion under hösten, enligt Oikotie.
Visa Heinonen, professor vid Centret för konsumentforskning vid Helsingfors universitet, är inte förvånad över finländarnas överkonsumtion. Han kopplar samman fenomenet med det finska ordspråket ”vanan är en andra natur” (fi. tottumus on toinen luonto).
– Det är väldigt svårt att pruta på bekvämligheter, särskilt om man har kvar sitt jobb. Många fortsätter handla som förr av ren vana.
– Forskning visar att det är svårt att ändra sin livsstil. Det är lite som att försöka banta, det är sällan som man verkligen lyckas gå ned i vikt.

Dyster syn på den egna ekonomin

På måndagen publicerade Statistikcentralen en mätning över konsumenternas förtroende. Enligt mätningen är konsumenternas syn på den egna ekonomin i nuläget den dystraste någonsin.
Förväntningarna på den egna ekonomin och Finlands ekonomi är också mycket svaga. Förväntningarna på ekonomin förbättrades något jämfört med föregående månad.
Konsumenterna anser att den egna penningsituationen fortfarande är god. Dessutom upplever de att risken för att själva råka ut för arbetslöshet är rätt liten.
Enligt mätningen anser konsumenter att det är en särdeles dålig tidpunkt att göra större inköp eller ta lån. Färre än normalt planerar att köpa bil eller bostad.
Källa: Källa: Statistikcentralen
Finland är inte officiellt inne i en lågkonjunktur ännu, även om alla indikatorer pekar på att en sådan är på väg. Heinonen säger att människor inte har fått tillräckligt tydliga, negativa signaler för att dra ner sin konsumtion till en miniminivå.
– I det långa loppet är det lönen som sätter gränsen för hur mycket var och en har råd att konsumera. Men jag tror att finländare ännu har besparingar som samlades under coronapandemin då resande, kultur och restaurangbesök föll bort.
Ekonomer har varnat för att höja lönerna på grund av inflationen. Det skulle cementera inflationen för en lång tid framöver och orsaka en lönespiral. Priserna skulle öka till följd av ökade löner. Hirvonen tycker däremot att inflationen kräver högre löner.
– Det är oundvikligt att lönerna i någon mån kommer att stiga. Annars innebär det att löntagarna blir fattigare. Vill vi verkligen att finländarna ska bli fattiga? Det är en politisk fråga som jag tror att kommer bli väldigt het inom kort.

Brödkön blir längre

För samhällsekonomin är det dåligt om människor drar åt svångremmen och slutar konsumera helt. Levnadsstandarden i Finland är fortfarande hög. Det går ingen nöd på genomsnittsfinländaren.
– Hushållens konsumtion är det som bär Finlands ekonomi. Därför är det viktigt att alla de som kan fortsätta konsumera verkligen gör det. Nu talar jag inte om överkonsumtion, utan om att köpa mat och basvaror som förut, säger Visa Heinonen.
Samtidigt är det viktigt att vara ärlig om sin egen privatekonomi. En viss ekonomisk försiktighet är sund.
– Det pågår ett krig i Europa, klimatet håller på att bli varmare och det ekonomiska maskineriet spottar och fräser. Det är allvar. Många har svårt att klara sig ekonomiskt redan nu och de andra behöver förbereda sig för sämre tider.
Under 1990-talets stora recession i Finland prutade människor på mat och läkemedel. Då etablerade sig ett nytt fenomen: brödkön. Den har inte försvunnit någonstans, påpekar Visa Heinonen. Tvärtom finns det indikationer på att brödköerna blir längre. Människor klarar sig helt enkelt inte på sina löner.
– Jag är verkligt oroad för alla som är tvungna att ransonera basvaror. Det är beklämmande att brödkön blir längre.
Har du svårt att klara dig på lönen?
Vi är intresserade av att höra hur läsarna tacklar inflationspressen. Räcker din lön till, och blir det något över till sparkontot? Känner du oro över din privatekonomi? Berätta gärna!

ANDRA LÄSER