Finland och Sverige planerar möte med Turkiet, som anser att vi "inte levt upp till våra åtaganden"

Ett möte mellan Finland, Sverige och Turkiet kan äga rum den 26 augusti. Turkiet anser att Finland och Sverige ännu inte levt upp till överenskommelserna från i somras.

Turkiets utrikesminister skakade tass med Pekka Haavisto (Gröna) och Ann Linde (S) efter att länderna skrivit på en överenskommelse den 28 juni. Den skulle bana väg för att Turkiet förordar Finlands och Sveriges Natomedlemskap. Sedan dess har Turkiet uttryckt missnöje.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
HBL-TT
13.08.2022 05:01
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu anser, enligt turkiska massmedier, att Finland och Sverige "inte levt upp till" överenskommelserna mellan länderna i somras.
Han säger att Sverige och Finland föreslagit att hålla ett möte, och att man hoppas på att det sker den 26 augusti.
Det gäller den överenskommelse som föddes i samband med Nato-toppmötet i Madrid, efter att Turkiet ville ställa villkor på Finland och Sverige för att godkänna ländernas ansökningsprocess. Turkiet krävde bland annat att det inte ska råda något vapenembargo mot Turkiet, att länderna ska bekämpa terrorism, men också utlämningar av tiotals personer som Turkiet har ett intresse av.
Avtalet innehåller inte krav på att Finland skulle ändra några av sina egna lagar kring utlämningar.
Sverige har den här veckan bifallit en begäran om utlämning, som gäller en person som är dömd i Turkiet för ekonomiskt bedrägeri. Högsta domstolen i Sverige har prövat frågan om utlämningen.
Dagens Nyheter skriver att svenska Utrikesdepartementet bekräftar planerna att mötas snart för samtal, eftersom det ingick i överenskommelsen att föra dialog. Inget datum uppges.
HBL har bett även Utrikesministeriet i Finland om upplysningar om mötet.
Svenska UD skriver i ett mejl till DN: ”I överenskommelsen med Finland och Turkiet ingår att vi ska träffas i en mekanism för dialog mellan våra tre länder. Ett första möte för att diskutera uppförandet av denna mekanism planeras i närtid.”

ANDRA LÄSER