Besvikna reaktioner på ryska avstängningen – "Ingen kommer att bli nöjd"

Det finns många som helst hade sett att Ryssland blir helt avstängt på grund av dopningshärvan. – Det hade varit orimligt, säger dock IOK-representanten Emma Terho.

Rysslands flagga kommer inte att vaja i OS i Tokyo nästa sommar.
Ryssland blir avstängt i fyra år för systematisk dopning – men ryska idrottsutövare får delta under neutral flagg i OS och VM. Wadas beslut är framför allt en kompromiss.
– Vi kan ha flera hundra ryska idrottare både i Tokyo 2020 och Peking 2022. Det är inte något straff som svider över huvud taget, säger Wadas vicepresident Linda Hofstad Helleland till NRK.
– Så länge de kan tävla under neutral flagg, är de ryssar och de kan vinna medaljer. Utan flagga eller ej, det är inte det väsentliga. Världens idrottsutövare hade önskat sig en total avstängning.

Kompromiss

Inför Wadastyrelsens möte i Lausanne kom den internationella antidopningsbyråns idrottskommitté med ett starkt ställningstagande: nio av de sjutton medlemmarna krävde att Ryssland blir helt avstängt från internationell idrott. Emma Terho är medlem av IOK:s idrottskommission och representerar den internationella olympiska kommittén i Wadas idrottskommitté. Hon ställer sig emot en total avstängning.
– Det här är en kompromiss som ingen kommer att bli hundraprocentigt nöjd med. Jag anser att idrottsutövarna måste ha en chans att bevisa att de är rena. Det finns ryska idrottsutövare som bor utanför Ryssland. Det skulle vara orimligt att inte ge dem en chans, säger Terho till HBL.
– Samtidigt måste Ryssland få ett tillräckligt hårt straff.

"Förödande slag"

Under de nya sanktionerna kommer ryska idrottsutövare att få delta i VM, OS och andra stora mästerskap om de kan uppvisa ett fullständigt fläckfritt protokoll. Den enda begränsningen är att de inte får representera Ryssland, utan tävlar som oberoende idrottsutövare.
– Det är ett förödande slag mot rena idrottsutövare, sportens integritet och rättssäkerheten att tillåta Ryssland att undgå en total avstängning, säger Travis Tygart, chef för USA:s antidopningsbyrå USADA i ett uttalande.
Ryssland har trotsat Wada, IOK och det internationella idrottssamfundet i flera år. IOK, Wada och grenförbunden har svarat med halvhjärtade bestraffningar och hot som aldrig förverkligades.

Målat in sig

Till slut gjorde Ryssland Wada till åtlöje genom att överlämna en manipulerad databas från antidopningslabbet i Moskva. Det var droppen för IOK och Wada, som till hälften kontrolleras av IOK.
– Vi var i samma situation före OS i Rio 2016. Då var Finlands antidopningskommitté en av dem som föreslog att Ryssland blir avstängt, säger antidopningsveteranen Harri Syväsalmi, Wadas första generalsekreterare, till HBL.
– IOK har målat in sig självt i ett hörn. Jag visste att det blir en röra.
IOK ville inte avstänga Ryssland från OS i Rio, men tvingade de ryska idrottsutövarna att tävla under beteckningen "Olympiska idrottare från Ryssland" i OS i Pyeongchang 2018. Sedan dess har Wada fått utökade befogenheter att själv bestämma om en avstängning.

"Antirysk hysteri"

Syväsalmi har förståelse för dem som kräver ett hårdare straff, men stöder själv inte en kategorisk avstängning. Han hänvisar till de rena idrottsutövarnas rättsskydd.
– Men den här gången kan vi alla enhälligt konstatera att Ryssland har fuskat. Alla vet det. Också IOK och IOK-presidenten Thomas Bach, säger Syväsalmi.
– Det här borde förstås ha gjorts för tre år sedan. Jag förstår Hellelands frustration över att det här dragit ut så länge.
Ryssland har som väntat dömt ut sanktionerna. Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev kallar avstängningen en del av en "antirysk hysteri som blivit kronisk".

Gäller inte fotbolls-EM

– Politik borde förstås inte vara en del av det här, men det är svårt att undvika, säger Emma Terho.
– Förhoppningsvis slipper ryska idrottsutövare att bli beskyllda i onödan. De som är mest högljudda får ofta mest uppmärksamhet. Men man borde ta alla fakta som finns i beaktande, utan att försöka smickra någon av parterna.
Avstängningen gäller dock inte EM. Det betyder att Ryssland fortfarande är en av värdarna för fotbolls-EM 2020. Det är också oklart vad som händer med världscuperna i skidskytte, hastighetsåkning och längdåkning.
Ryssland har 21 dagar tid efter beslutet att överklaga till idrottens internationella skiljedomstol Cas. Det är högst sannolikt att Ryssland tar den chansen.
ANDRA LÄSER