Besättningsmedlem dog på Silja Symphony – räddningshelikopter kunde inte landa på grund av dimma

Ett akut sjukdomsfall inträffade på Silja Symphony som var på väg från Helsingfors till Stockholm på torsdagskvällen. En medlem ur besättningen dog. 

Arkivbild.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
24.03.2023 13:45
Andra besättningsmedlemmar började omedelbart utföra första hjälpen på sin kollega när denne drabbades av ett sjukdomsanfall mellan klockan elva och tolv på torsdagskvällen, enligt Marika Nöjd, kommunikationschef på Tallink Silja.
Fartygets besättning larmade sjöräddningen och begärde evakuering med helikopter. Vid Hangö vände fartyget närmare fastlandet för att underlätta räddningsoperationen. Men på grund av tät dimma var evakuering med helikopter inte möjlig.
Den finska kustbevakningen skickade ett räddningsfartyg, och fartygets egen medicinska personal samt passagerare med medicinsk bakgrund deltog i försöken att rädda livet på besättningsmedlemmen.
Mannen som drabbades av sjukdomsattacken kunde inte räddas och han dog ombord på fartyget. Han var född 1961. Personalen får debriefing, men enligt Marika Nöjd kommer rederiet inte att ändra på sin beredskap eller göra andra ändringar.
– De gjorde allt de kunde för att rädda livet på honom. Det fanns inget mer man kunde ha gjort, säger hon.

ANDRA LÄSER