Mordet på Viking Sally: Dansk man pekas ut som mördare – den åtalade har hänvisat till mordet i sms-meddelanden

Förundersökningen kring våldsdådet på fartyget Viking Sally år 1987 öppnades på nytt efter att polisen fått veta om sms där den åtalade skriver att han dödat utan att ha åkt fast. I dag inleddes rättegången i Åbo.

Den danska mannen (tredje från höger, i mörkblå kostym) anklagas för att med hammare ha dödat en tysk 20-åring och allvarligt skadat dennes flickvän på Viking Sally för 34 år sedan.
Åklagaren hävdar att en så kallad slagghammare användes som tillhygge när ett västtyskt par utsattes för våld ombord på passagerarfartyget Viking Sally år 1987. En slagghammare, eller en svetshammare, är ett verktyg som kan användas för borttagning av slagg som uppstår vid svetsning.
Egentliga Finlands tingsrätt började behandla händelserna på Viking Sally på måndagen. Rättegången gäller ett fall där det västtyska paret Klaus Schelkle, då 20 år, och Bettina Taxis, då 22 år, misstänks ha blivit misshandlade på passagerarfartyget Viking Sallys däck natten till den 28 juli 1987.
Ett västtyskt par på tågluff misstänks ha blivit misshandlat på Viking Sallys däck under natten till den 28 juli 1987.
Paret hade lagt sig i sina sovsäckar för att sova på däck under sjöresan från Stockholm till Åbo, och utsattes för våld under natten. De hittades blodiga och svårt skadade på däck och flögs till Åbo universitetscentralsjukhus.
Klaus Schelkle avled av sina skador. Bettina Taxis överlevde men skadades allvarligt.

Inget mordvapen har hittats

En dansk man född 1969 åtalas i tingsrätten för mord och mordförsök. Enligt specialiståklagare Heidi Röblom vid Västra Finlands åklagardistrikt har den åtalade mannen slagit offren flera gånger i huvudet med en slagghammare som han plockat åt sig från fartyget. Båda offren fick bland annat frakturer i skallen.
Enligt åklagaren var offrens skador sådana att de kan ha orsakats av slag med en slagghammare. Inget mordvapen har hittats.
I rättssalen sade Röblom att gärningsmannen uppvisat särskild råhet och grymhet och att offren varit i en försvarslös ställning i och med att de legat i sina sovsäckar.
Åklagaren yrkar på att den åtalade mannen döms till livstids fängelse.

Sms ledde till ny utredning

Den danska mannen bestrider alla åtal och förnekar att han gjort sig skyldig till brott. Han befann sig på Viking Sally vid tidpunkten för våldsdådet eftersom han var på väg till ett scoutläger i Sagu i Finland. Även andra scouter som var på väg till samma läger befann sig ombord på fartyget.
Polisen hörde den danska mannen flera gånger i samband med den förundersökning som inleddes efter dådet. Mannen var dock aldrig gripen.
Flera andra personer greps i samband med förundersökningen år 1987 men släpptes senare. Polisen lade till slut ned sin utredning och fallet behandlades aldrig i rätten – inte förrän nu, nästan 34 år senare.
År 2016 öppnade Polisinrättningen i Sydvästra Finland utredningen på nytt. Den nya förundersökningen inleddes efter att polisen fått veta om sms som den åtalade mannen skickat sin dåvarande fru år 2015. Åklagarsidan presenterade en del av meddelandena för tingsrätten på måndagen.
I sms:en hotar mannen sin dåvarande fru och skriver bland annat att han dödat två gånger tidigare utan att ha åkt fast för det.
"Jag har varit på förhör och de kan inte göra något åt mig när det gäller den där båtgrejen", står det i ett sms som den åtalade skickat.
"En död, en annan hjärndöd. Två tyskar", lyder ett annat meddelande.

Försvaret: Sms:en var tomma hot

Den åtalade mannens försvarsadvokat Martina Kronström påpekade att åklagaren endast presenterade utvalda sms och att de sms som den dåvarande frun skickat till den åtalade mannen inte alls visades upp. Enligt Kronström provocerade frun mannen till att skicka sms:en.
Enligt Kronström hade makarna grälat i flera månader när meddelandena skickades. Hon sade att sms:en var tomma hot som var avsedda för att skrämma den dåvarande frun och att de är uppenbart osanna.
– Sms:en till den dåvarande frun innehåller en massa sakfel som visar att det här bara är en historia.
Åklagaren Heidi Röblom betonade i sin tur att sms:en endast utgör en del av bevisningen.
– Det handlar om att tolka helheten, sade Röblom.
Försvaret ställer sig också skeptiskt till påståendet att en slagghammare använts som tillhygge i våldsdådet. För att få klarhet i saken tog rätten bland annat del av en rekonstruktionsfilm från polisen där en död gris slås i huvudet med en slagghammare för att bedöma hurdana skador verktyget kan orsaka.
Det rådde oenighet i rättssalen kring hur väl rekonstruktionen motsvarade de händelser som rättegången gäller.

Rätten slopade tre polisförhör i bevisningen

Den första rättegångsdagen bjöd på en delseger för försvaret när rätten beslöt att tre polisförhör från 2016 inte får användas i bevisningssyfte. Beslutet gäller tre förhör där polisen hörde den åtalade danska mannen.
Mannens försvarsadvokat Kronström yrkade på att de tre förhören inte får användas i bevisningssyfte eftersom mannen inte hade ett rättsligt ombud på plats under förhören. Enligt Kronström är åtalen så grava att polisen borde ha sett till att mannen har sällskap av ett rättsligt ombud när han förhörs.
Försvaret hävdar dessutom att polisen ställt ledande frågor i förhören. Den finska polisens förhör med den åtalade danska mannen utfördes på engelska.
Polisen har förhört den åtalade mannen också 2019.
Egentliga Finlands tingsrätt har reserverat fem dagar den här veckan och därtill två reservdagar för rättegången om händelserna på Viking Sally. Ärendets handläggningsspråk i tingsrätten är svenska.
Läs mer om mordet:
HBL återpublicerar två av artiklarna om dådet
Misstänkt mord på Viking Sally uppe i rätten – 34 år efter det nattliga våldsdådet

ANDRA LÄSER