Joni Mäki tvåa i Falun – satte punkt för Finlands sju år långa ökenvandring i världscupen

Joni Mäki spurtade till andra plats i världscupen i klassisk sprint i Falun.

Joni Mäki tog sin första individuella pallplacering i världscupen.
Det är första gången sedan 2015 som en finländsk herråkare placerar sig bland de tre bästa i världscupen i sprint. I januari 2015 var Toni Ketelä trea i Otepää.
Joni Mäki var tvåa i finalen i Falun, efter Frankrikes Richard Jouve. Trea var Frankrikes Lucas Chavanat.
Det är också Mäkis första individuella pallplacering i världscupen. För tre år sedan var Mäki trea i lagsprint i Planica tillsammans med Ristomatti Hakola. Mäki vann nyligen OS-silver i Peking tillsammans med Iivo Niskanen. År 2021 tog Mäki VM-silver i lagsprint i par med Hakola.
Mäki var på hugget direkt från start, då han var snabbast i prologen. Mäki var också snabbast i sin kvartsfinal. Det var dock på håret att han inte blev utslagen i semifinalerna, där han var fyra i sitt heat efter att ha valt fel spår i slutet. Han avancerade till final som lucky loser på tid. I finalen tryckte sig Mäki förbi Chavanat till andra plats.
– Falun har varit svårt förut, det har alltid tagit slut i kvartsfinalerna, men nu bröt jag den onda sviten. Det kändes bra ända från prologen, säger Mäki.
– Det var säkert många som var trötta i finalen, banan mjuknade och det var tungt före. Jag fick ha is i magen för att inte upprepa samma misstag som i semifinalen. Det känns nog bra, min första individuella pallplacering.
Lauri Vuorinen slutade på tionde plats totalt. Ristomatti Hakola var 21:a ja Ville Ahonen 24:a av de finländare som tog sig vidare från prologen.
Finländarna var vassa i damernas prolog, då Jasmi Joensuu var tvåa, Johanna Matintalo trea och Kerttu Niskanen. Det var dock baraa Matintalo och Niskanen som tog sig till semifinalerna, där båda blev utslagna, så ingen finländare var i final.
Segern gick som väntat till Sveriges Jonna Sundling, som var långt före Sloveniens Anamarija Lampic och Sveriges Maja Dahlqvist i mål. Matintalo var till slut sjua, Kerttu Niskanen nia, medan Jasmi Joensuu tog trettonde plats. Katri Lylynperäs placering var 18:e Krista Pärmäkoski tog 20:e plats, medan Jasmin Kähärä slutade på 23:e plats.

Resultat

Falun, världscupen, avslutning
herrar, sprint (k), final
1) Richard Jouve, Frankrike, 3.03,62, 2) Joni Mäki, Finland, +0,49, 3) Lucas Chanavat, Frankrike, +0,52, 4) Sivert Wiig, Norge, +1,41, 5) Federico Pellegrino, Italien, +2,06, 6) Lars Agnar Hjelmeset, Norge, +13,18.
Damer, sprint (k), final
1) Jonna Sundling, Sverige, 3.21,05, 2) Anamarija Lampic, Slovenien, +8,41, 3) Maja Dahlqvist, Sverige, +9,54, 4) Julia Kern, USA, +10,53, 5) Nadine Fähndrich, Schweiz, +10,61, 6) Maiken Caspersen Falla, Norge, +17,72.

ANDRA LÄSER