Snöstormen rasar på Finska viken – Silja Symphony behövde draghjälp

Snöovädret och den hårda vinden drabbar båttrafiken, skriver Ilta-Sanomat. Jättefartyget Silja Symphony var tvunget att tillkalla en bogserbåt för att tryggt kunna lämna hamnen i Helsingfors.

Övre däck på Silja Symphony. (Arkivbild)
HBL
29.04.2017 21:29 UPPDATERAD 29.04.2017 21:41
En stor färja är svårmanövrerad i hård storm. Det fick besättningen och passagerarna på Silja Symphony erfara under eftermiddagen när snön vräkte ner över hamnen.
Fartyget, som lämnade Helsingfors hamn vid femtiden i dag för att styra mot Stockholm, blev tvunget att tillkalla en bogserbåt för att komma i väg – för säkerhets skull.
Kommunikationschefen Marika Nöjd på Tallink Silja säger till Ilta-Sanomat att det handlar om en åtgärd som vidtas när vinden är riktigt hård.
– Om det blåser hårt och dessutom från en sådan riktning att starten försvåras kan rederiet för säkerhets skull be om hjälp av en bogserbåt, säger Nöjd.
Den ovanliga snöstormen har piskat södra Finland hela eftermiddagen och kvällen. Meteorologiska institutets prognos förutspådde en gungig färd för Silja Symphony.
– Färjan kan i så fall åka lite långsammare för passagerarnas bekvämlighets skull. I vissa fall kan det bli aktuellt att stänga hissarna och dörrarna till yttre däck, och att dela ut kräkpåsar till passagerarna, säger Nöjd till Ilta-Sanomat.
Snöfallet och den byiga vinden väntas fortsätta hela natten.

ANDRA LÄSER