Antiterrorrazzior på flera håll i Tyskland

Polisen har genomfört stora razzior i flera förbundsländer i Tyskland. En åklagarmyndighet i Berlin beskriver insatserna som riktade mot "förberedelser för ett stort våldsdåd som innebär hot mot rikets säkerhet".

Razzior i flera förbundsländer i Tyskland. Arkivbild.
TT
14.01.2020 09:21 UPPDATERAD 14.01.2020 16:08
De misstänkta grupperingarna uppges tillhöra islamistiska miljöer med ursprung i Tjetjenien. Talespersoner för myndigheterna förklarar dock att det inte handlat om något omedelbart hot om terrordåd.
Räderna var fokuserade till Berlin-området, men ägde rum även i Brandenburg, Nordrhein-Westfalen och Thüringen. Ett antal personer i åldrar mellan 20 och 30 år ska ha gripits i bland annat Ludwigsfelde och Berlin.
Bland annat stickvapen och datalagringsenheter har tagits i beslag på de genomsökta adresserna. Berlin-tidningen BZ skriver att polisen misstänker att de gripna har rekognoscerat inför möjliga terrordåd. Baserat på hittade bilder kan en synagoga i Berlin ha varit påtänkt som mål.
Tysk polis är numera på helspänn mot terrorism, efter flera blodiga attacker på senare år. I det dödligaste dådet krävdes tolv liv när en man från Tunisien körde en kapad lastbil genom en julmarknad i Berlin 2016. Gärningsmannen sköts senare ihjäl i Italien.

ANDRA LÄSER