Wagnergrundare skickade mousserande vin till ukrainska kvinnor

Grundaren för den ryska paramilitära Wagner-gruppen har enligt den brittiska tidningen The Telegraph skickat en lastbil med mousserande vin från Bakhmut till ukrainska kvinnor som en retfull hälsning på kvinnodagen.

En stillbild från en video som ledaren för Wagner-gruppen Jevgenij Prigozjin postat på sitt Telegram-konto.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
06.03.2023 20:40
Jevgenij Prigozhin, chef för den ryska paramilitära Wagner-gruppen, ska ha skickat lådor med mousserande vin till civila ukrainska kvinnor, enligt material på hans Telegram-konto. Detta efter att ukrainska styrkor lär ha börjat en reträtt från den ryskockuperade staden i regionen Donbass, rapporterar den brittiska tidningen The Telegraph.
Prigozhin kallar försändelsen för en hälsning till ukrainska kvinnor på den internationella kvinnodagen som infaller den 8 mars. Dagen har internationellt liknande status som Minna Canthdagen eller jämställdhetens dag som årligen firas den 19 mars.
Ryska styrkor har under påstått ledning av Wagnergruppen intagit vinodlingen utanför Bakhmut i december. Bakhmut har stått i centrum för hårda strider sedan augusti förra året.
Enligt Prigozjin har hans soldater ”i praktiken omringat” Bakhmut. Bara 4 500 människor är kvar i staden som före kriget hade ett invånarantal på 70 000 invånare. Enligt ukrainska rapporter har ryska trupper erövrat ett flertal byar i närheten av staden.
Den obestyrkta videon på vinförsändelsen går att se här:

ANDRA LÄSER