Nya protester i Myanmar – trots varningar

Fredliga demonstranter i Myanmar trotsar gårdagens varningar från militär och polis om att våld väntar om de inte skingrar sig.

Demonstranter protesterar i Myanmars nästa största stad Mandalay på måndagen.
09.02.2021 06:58
Lokala förbud mot folksamlingar på över fem personer har införts, men ändå har demonstranter för fjärde dagen i rad samlats på flera håll i Myanmar för att protestera mot förra veckans militärkupp.
– Stoppa militärdiktaturen, skanderar demonstranter i huvudstaden Naypyidaw, medan polisen ännu en gång använder vattenkanoner för att försöka skingra folkmassan, rapporter nyhetsbyrån AFP.
I den största staden Rangoon har demonstranter samlats i närheten av regeringspartiet NLD:s högkvarter för att visa sitt stöd för den avsatta och fängslade ledaren Aung San Suu Kyi. På plakat syns budskap som "vi vill ha vår ledare" och "ingen diktatur".
De senaste dagarna har hundratusentals människor visat sitt missnöje mot militärjuntans kupp. Militären och polisen har hittills inte använt dödligt våld mot massprotesterna, men i huvudstaden Naypyidaw radade kravallpolis upp sig på måndagen och satte upp en skylt med budskapet att skarpa skott kan komma att användas om demonstranterna inte skingrar sig.

ANDRA LÄSER