Utländska fångar i Sverige blir migrationspolitik

I Sverige har en parlamentarisk migrationskommitté jobbat länge för att försöka hitta en gemensam linje för den svenska invandringspolitiken. Partierna positionerar sig för debatten bland annat som KD:s ledare Ebba Busch. Hon vill använda biståndspengar för att skapa fängelser för utländska fångar utomlands.

I de finländska fängelserna är andelen utländska fångar ungefär 15 procent av den totala mängden och så har det varit åtminstone sedan 2014. Främst är det frågan om fångar från Estland, de andra baltiska staterna och Ryssland.
09.09.2020 06:59 UPPDATERAD 09.09.2020 09:05
Det att KD-ledaren Ebba Busch vill skapa nya fängelser utanför Sveriges gränser för kriminella dömda i Sverige är inte i sig någon nyhet. Sverigedemokraterna föregick henne med god marginal.
Det som den skickliga politikern Busch däremot hade kommit på var att fängelserna borde finansieras med biståndspengar, 180 miljoner euro, och att det skulle råda bot på den skriande bristen på fångvårdsplatser. Där slår Ebba Busch huvudet på spiken. För de svenska fängelserna är överfulla.
Enligt en rapport från Kriminalvården som publicerades för en knapp vecka sedan är de svenska fängelserna fullproppade. Det gäller i synnerhet högriskanstalterna. I Sverige delar man in fängelserna i tre klasser: säkerhetsklass 1 – högriskanstalter som Kumla, Hall och Saltvik, de är sammanlagt sju stycken. Det är där det "svårhanterliga klientelet” placeras. Det är de som ska vara så rymningssäkra som möjligt och också motstå fritagningar. De tre anstalterna ovan har också säkerhetsavdelningar.

ANDRA LÄSER