Fortsatt låst läge i Sverige – Lööf benhård om mittenlinjen

Det politiska läget ser väldigt låst ut inför en eventuell ny regeringsbildning. Centerpartiets ledare Annie Lööf håller benhårt fast vid att inte samarbeta med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna – detta bara drygt ett dygn innan regeringskrisen är på väg att bli akut.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
28.06.2021 06:35 UPPDATERAD 28.06.2021 06:54
– Jag skäms inte för det, jag står upp för breda mittenlösningar, säger Annie Lööf i SVT:s program Agenda på söndagskvällen.
Klockan tickar för statsminister Stefan Löfvens (Socialdemokraterna) beslut om att utlysa extraval – eller avgå. Senast vid midnatt mellan måndagen och tisdagen måste han ha satt ner foten.
Då har det gått en vecka sedan riksdagen riktade misstroendeförklaring mot honom.
Drygt ett dygn innan fristen löper ut deltog flera av huvudaktörerna i SVT:s program Agenda på söndagskvällen, förutom Lööf Liberalernas ledare Nyamko Sabuni, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

M hoppas vända C

I helgen har C utsatts för flörtiga politiska inviter från både M till höger och V till vänster, men nobbat båda parterna med hänvisning till att det är i den breda mitten av det politiska fältet som C vill hitta samarbeten.
– Den är solklar etta, utan varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, säger Lööf i Agenda om vilka samarbetslösningar C vill ha.
Men Svantesson lever ännu på hoppet om en regering ledd av M-ledaren Ulf Kristersson:
– Jag hoppas fortfarande att Annie Lööf släpper fram en borgerlig regering, säger hon.
På frågan om hur mycket en eventuell borgerlig regering hinner göra innan det ordinarie valet nästa år svarar Svantesson:
– Man hinner göra en hel del, men självklart är ett år en kort tid.
Liberalerna har de senaste dagarna envist stått fast vid att partiet nu anser att januariavtalet med C och regeringen är överspelat och att en borgerlig regering är att föredra.

SD säljer sig dyrt

Nyamko Sabuni, vars parti dansar långt under riksdagsspärren i opinionsmätningarna, säger att Liberalerna primärt kommer att se till hur mycket liberal politik – inom ramen för en borgerlighet – det går att få igenom i dagens läge.
– Vi kommer inte att fatta våra beslut utifrån opinionen.
Jimmie Åkesson klargör återigen att ett eventuellt SD-stöd till något regeringsalternativ över huvud taget inte kommer att vara gratis:
– Vi vill veta vad som ska göras, när det ska göras och hur det ska göras.
På frågan om SD kommer att kräva inflytande över budgeten svarar Åkesson:
– Budgeten är det viktigaste styrdokumentet vi har. Det är klart att vi vill vara med och förhandla budgeten.

ANDRA LÄSER