Så blev de ryska soldaterna "orker" – och därför är de själva okej med att vara det

Den dualism som Tolkien byggde sin episka saga Ringarnas herre på, är inte hjälpsam i en värld med verkliga krig mellan verkliga människor.

Orker beskrivs som grymma, opålitliga och onda i J.R.R. Tolkiens trilogi om härskarringen. På bilden en replika av en ork, såsom de gestaltades i Peter Jacksons filmatisering i början av 2000-talet, samt ryska soldater under en av armén arrangerad "medietur" i det ockuperade Melitopol i sydöstra Ukraina.
22.05.2022 06:00 UPPDATERAD 22.05.2022 07:08
J.R.R. Tolkiens berömda sagovärld befolkas inte bara av hobbitar, dvärgar och alver utan även av orker: monstruösa människoliknande varelser, onda i grunden. Det är orker som utgör basen i Saurons grymma arméer och det är horder av orker som slaktas av Tolkiens hjältar, såväl i böckerna som i Peter Jacksons kioskvältande filmatiseringar.
Under kriget i Ukraina har ”ork” kommit att bli en beteckning för ryssar.
”Våra försvarare gör allt för att orcherna ska skickas hem i liksäckar”, sade till exempel Serhij Hajdaj vid den ukrainska militären i Luhansk i en notis i HBL 22.4. I mars uttryckte sig Kievs borgmästare Vitalij Klitjko på ett liknande sätt i Sveriges radio: ”Vi har ett mål ... [att] kasta ut orkerna.”

ANDRA LÄSER