Valrossen sövd – transporteras till Högholmen för vård

Sommarföljetongen år 2022 heter valross längs Finska viken, och nu tar historien än en förbryllande vändning. På tisdagen skramlade det till på Jukka Hovilas bakgård i Kotka, det visade sig vara det förirrade djuret. På tisdagskvällen inleddes projektet att flytta valrossen till Högholmen.

På tisdagen gjorde valrossen ett besök i en trädgård i Kotka, senare fattades beslutet att flytta djuret till Högholmens zoo där det också finns ett djursjukhus för exotiska och vilda djur.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
Laura Klingberglaura.klingberg@hbl.fi
19.07.2022 11:24 UPPDATERAD 19.07.2022 21:50
"Jag undrade vad som hade skramlat i min torkställning. Jag skämtade om att det måste vara valrossen från Fredrikshamn", säger Jukka Hovila till Ilta-Sanomat.
När Hovila klev ut på bakgården såg han en ordentligt tilltufsad torkställning, och visst var det valrossen från Fredrikshamn som låg där på gräsmattan. 
På fredagen sågs valrossen till, som första av sitt slag, vid Finlands kust då den övernattade på en strand i Fredrikshamn. Därefter fastnade den i en ryssja i fiskevattnen utanför Kotka på söndagen och har nu kravlat sig ungefär 150 meter in på land.
Kymmenedalens räddningsverk tillkallades snabbt till platsen. Under tisdagen diskuterade räddningsväsendet, veterinärer och polis möjligheten att söva djuret och transportera det till Högholmens djurpark.
Gatan där trädgården som valrossen nu befinner sig på är för tillfället avstängd av polis.

Oklart hälsotillstånd

På tisdagseftermiddagen rapporterade Yle att djuret eventuellt behöver avlivas eftersom det inte mår bra. Djurexperter hade bedömt att valrossen är utsvulten och att dess ork börjar tryta.
HBL ringde upp säger Nina Trontti, chef för djurskötsel och -skydd på Högholmens djurpark på tisdagskvällen då olika medier rapporterade att en eventuell operation för att förflytta valrossen inletts.
– Vi försöker just nu söva valrossen för att kunna undersöka dess tillstånd. Veterinärerna ska inspektera djuret och den lokala djurskyddsmyndigheten fattar sedan beslut om valrossens öde, sade Trontti.
Vid klockan 20 på tisdagskvällen hade djuret ännu inte kunnat undersökas och det stod oklart huruvida det skulle avlivas direkt eller transporteras till Högholmen för att vårdas. Enligt Trontti fanns en traktor, en stor transportlåda och ett fordon för djurtransporter på plats redo att åka i väg med valrossen ifall den bedöms vara i tillräckligt gott skick för att klara av en påfrestande transport till huvudstaden.
Efter klockan 21.30 rapporterade bland andra Helsingin Sanomat att valrossen sövts och att den flyttats in i transportlådan. Veterinärerna och experterna hade fattat beslutet att djuret ska transporteras till Helsingfors. Högholmens djursjukhus för vilda djur ska ta emot den exotiska patienten, som väger mer än ett ton.
Artikeln uppdateras.
Sent på tisdagskvällen inleddes projektet att transportera det arktiska djuret till Helsingfors från Kotka.

ANDRA LÄSER