Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal bekräftar nu officiellt att ett toppmöte mellan Ukraina och EU kommer att hållas på fredag i Kiev.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev i september förra året. Arkivbild.
31.01.2023 21:37
– Toppmötet mellan Ukraina och EU kommer att hållas i Kiev den 3 februari, sade premiärminister Denys Sjmyhal vid ett regeringssammanträde på tisdagen.
Han kallade samtidigt mötet för ”extremt viktigt” för Kievs försök att ansluta sig till EU.
– Det faktum att detta toppmöte kommer att hållas i Kiev är en kraftfull signal till både allierade och fiender.
Till skillnad från tidigare besök i Kiev, som endast har aviserats i sista stund, har det varit känt en längre tid att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s rådsordförande Charles Michel på fredag ska hålla toppmöte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.
Men vilka fler som kommer att delta har hållits hemligt av säkerhetsskäl. Inte heller Denys Sjmyhal avslöjade på tisdagen vilka fler deltagare som var att vänta på fredag.
Sjmyhal konstaterade ändå att avsikten med att hålla ett högprofilmöte under krigstid i den ukrainska huvudstaden, var att visa för Ryssland att dess ansträngningar att så split bland Kievs allierade i väst, och förhindra Ukraina från att gå med i EU, har varit meningslösa.
Ukraina fick förra sommaren status som kandidatland till EU.

ANDRA LÄSER