Nutida nomader och dansk dynamit visade vägen

Intet ont som inte för något gott med sig. Så kunde man summera filmåret 2020 som under nattens Oscarsgala gick i mål, på förekommen anledning två månader senare än vanligt.

Årets film Nomadland kammade även hem prisen för Bästa kvinnliga huvudroll (Frances McDormand) och Bästa regi (Chloé Zhao).
26.04.2021 10:20 UPPDATERAD 26.04.2021 12:15
Ja, och kanske är det i första hand coronapandemin och de nedstängda biograferna vi skall tacka för att små och medelstora indieproduktioner – med guldmedaljören Nomadland i spetsen – i år fått den uppmärksamhet som de förtjänar.
För trots att Oscarstuket definitionsmässigt handlar om kvalitet stör det ju inte med lite klirr i kassan (money talks, bullshit walks och lagom är bäst, ungefär så). Hur som helst, med den erkänt brutala box office-radarn ur bruk har fokus nu legat på strikt konstnärliga kvaliteter.
Bra kul även om man kan tänka sig att några av de nominerade filmerna inte hade stått sig ett ”vanligt” år. Plus att vänner av den breda, mer eller mindre bullriga, studiofilmen inte hade så himla mycket att hämta i årets startfält.

ANDRA LÄSER