Frederiksen: "Regeringen visste inte"

Det muterade coronaviruset som hittats bland danska minkar tros nu vara utrotat. Samtidigt framhärdar statsministern Mette Frederiksen (Socialdemokraterne) att hon vid tidpunkten för beslutet att massavliva landets minkar inte visste att ordern var lagvidrig.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).
Den 4 november meddelade den danska S-regeringen sitt beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15–17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.
Det fanns dock ingen laglig grund för att avliva även friska minkar och detta fick livsmedelsministern Mogens Jensen reda på tre dagar efter beslutet blev offentligt, visar en redogörelse. Landets minkuppfödare meddelades dock först den 10 november och på onsdagen avgick Jensen.

"Danskarnas hälsa"

– Redogörelsen visar att jag och regeringen inte visste att det inte fanns laglig grund när vi fattade beslutet, säger statsministern Mette Frederiksen (Socialdemokraterne) på ett pressmöte på torsdagen.
På pressträffen får hon frågan varför regeringen inte omedelbart stoppade orden om en massavlivning när hon fick reda på beslutets lagvidrighet.
– Det är faktiskt märkligt att ställa den frågan när det handlar om danskarnas hälsa. Vi fattade ju inte beslut om att avliva alla minkar för skojs skull, säger Frederiksen, som har hävdat att hon fick reda på att beslutet inte hade laglig grund förrän helgen 7–8 november.
Departement och myndigheter verkar dock ha vetat om tidigare än så att en massavlivning inte gick att genomföra med nuvarande lagstiftning. Exempelvis visar redogörelsen, som blev officiell under onsdagen, att det danska livsmedelsverket innan beslutet meddelades på en pressträff försökte framföra att det inte fanns laglig grund för en masslivning.
Rapporten visar även att sex S-ministrar så tidigt som den 1 oktober kan ha haft denna information inom räckhåll. Då ska information om detta ha föredragits för en regeringsgrupp som hanterar coronavirusets utbrott i Danmark, men det är oklart om de sex ministrarna läste det aktuella dokumentet.

Coronasmitta i familjen

Under eftermiddagen ska Frederiksen presentera vem som ersätter tar över efter Jensen, som även var minister för fiske, jämställdhet och nordiskt samarbete. S-regeringen väntas också utökas med ytterligare en minister.
"Senare i eftermiddag gläder jag mig över att presentera den nya ministern för livsmedel, lantbruk och fiske. Och ett nytt namn i regeringen", skriver Frederiksen på Facebook.
Enligt traditionen ska statsministern meddela ändringar i regeringen vid ett fysiskt möte med drottning Margrethe på Amalienborg, men det ställdes in sedan en person i Frederiksens närhet testats positiv för covid-19.
Statsministern har nu själv testats och provet var negativt, men för säkerhets skull kommer mötet med drottningen ske över telefon.
Under onsdagen meddelade det danska livsmedelsverket att alla minkar i besättningar där smittan konstaterats hade avlivats och nu uppger Statens seruminstitut att den muterade varianten av coronaviruset – som kallas kluster 5 – med stor sannolikhet är utrotat i Danmark. Några fler fall med virusmutationen har inte hittats på Nordjylland sedan den 15 september.

Alla minkar ska avlivas

Alla minkar i landet kommer dock att avlivas. Detta sedan S-regeringen nått en uppgörelse med sina tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Även Alternativet stödjer uppgörelsen.
Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivning av mink, även utanför områden med konstaterad coronasmitta bland mink. Det kommer även att införas ett förbud mot minkuppfödning under hela nästa år.
ANDRA LÄSER