Storklubbarna TPS och Kärpät utslagna

KooKoo möter grundserieettan Kärpät i kvartsfinal i ishockeyligan medan Ässät tar sig an Ilves.

Ässät gjorde slut på TPS säsong.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
16.03.2023 21:49
KooKoo kopplade ett grepp om Kärpät i match två då laget enkelt vann hemma i Kouvola. I den tredje och avgörande matchen i Raksila var det KooKoo som kunde njuta av läget medan ångesten ångade kring ett underpresterande Kärpät där tränaren Lauri Marjamäki torde sitta väldigt löst efter fiaskot. Kärpät har en av ligans dyraste trupper, något som inte märkts på isen särskilt ofta under denna säsong.
KooKoo gjorde 2–0 på Kärpät i första perioden, i andra perioden bjöd Kärpät gästerna på ett gratismål. Några minuter senare gjorde KooKoo 4–0 och osäkra målvakten Joel Blomqvist fick nog och gav över till Niclas Westerholm. Men då var matchen redan avgjord och Kärpäts säsong över.
Oskari Setänen, än en gång lysande mellan stolparna, tog 24 av 24 skott.
KooKoo tvingas ladda om batterierna snabbt. På fredag kväll inleds kvartsfinalserien mot stora titelfavoriten Tappara.
I Björneborg var matchen mellan Ässät och TPS mållös i två perioder. I början av den tredje gjorde TPS 1–0, en ledning Derek Barach kvitterade med ett precist slagskott. Med 57.47 spelat styrde Björneborgs store son Jesse Joensuu in 2–1 och trots en intensiv forcering av TPS höll Ässät Åbolaget stången, vann med 2–1 och avancerar till kvartsfinal med samma siffror.
Ässät möter Ilves i kvartsfinalserien. Första mötet i Tammerfors på lördag. HIFK inleder borta mot Lukko på lördag medan Pelicans och Kalpa möts i Lahtis på fredag.
Fyra segrar krävs för plats i semifinal.

ANDRA LÄSER