Så gick det till när Rinne lät förloraren dominera regeringsförhandlingarna

HBL gläntar på låsta dörrar för att få en bild av hur Antti Rinnes fempartiregering och dess program egentligen blev till. Det rymdes många tuffa duster mellan felkalkylen i Kampen och gruppfotot på Ständerhuset.

Det självständiga Finlands 75:e regering består av 19 ministrar, i första raden från vänster: Li Andersson, Mika Lintilä, Antti Rinne, Pekka Haavisto, Anna-Maja Henriksson, Maria Ohisalo. På andra trappsteget nerifrån: Krista Kiuru till vänster och Sanna Marin längst till höger. De övre raderna, fr.v: Annika Saarikko, Aino-Kaisa Pekonen, Tytti Tuppurainen, Jari Leppä, Katri Kulmuni, Sirpa Paatero, Ville Skinnari, Antti Kaikkonen, Timo Harakka, Thomas Blomqvist och Krista Mikkonen. Längst upp till höger står justitiekansler Tuomas Pöysti.
09.06.2019 06:57 UPPDATERAD 09.06.2019 22:48
Hade man fått sitta som en fluga i Ständerhusets tak skulle man veta hur Antti Rinnes (SDP) fempartiregering egentligen skrev sitt program. Men hur öppen och transparent finländsk demokrati än är känner få till detaljerna.
Ett regeringsprogram är det tyngsta dokument som styr finländsk politik. HBL har talat med några av dem som var med för att få en bild av hur det skrevs. Men först spolar vi bandet tillbaka till kvällen då den förra regeringen definitivt kunde tacka för sig.
Man hade anat det i månader, och bekräftelsen kom på valkvällen: Det skulle finnas få alternativ att bilda en funktionsduglig majoritetsregering i Finland. Valet blev en rysare där Socialdemokraterna landade på 17,7 procent före Sannfinländarna på 17,5 och Samlingspartiet på 17,0.

ANDRA LÄSER