Klart: Vattenstoppet värre än trott – men nu kan man gå på toa i Havshagen igen

Vattenproblem var inte över i Havshagen på onsdagen, som man trott tidigare. För tillfället fungerar ändå toaletterna i stadsdelen med hjälp av tillfälligt arrangemang.

Aleksi Aalto köade efter vatten på tisdagen. Samma procedur väntar för en del av invånarna ännu på torsdag. Vattentillförseln är begränsad hemma hos en del av de boende.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
21.09.2022 21:51
På tisdagen berättade HBL om att boende köade med hinkar, kanistrar och vattenflaskor på parkeringsplatsen under Havshagen i Helsingfors.
Många av invånarna i stadsdelen hade varit utan vatten under hela dagen, och behövde därför tanka vatten. På kvällen trodde man ändå att problemen med vattentillförseln var lösta.
På onsdagsmorgonen visade det sig ändå att vattnet fortfarande inte kom till hemmen i tre husbolag.
Under dagen ordnande man därför med extra slangar där vattnet fördes in i de drabbade husen förbi den vattenledning som gett vika.
Slangarna gör att entrédörren till trapporna måste hållas öppen. Väktare ska därför bevaka ingångarna.
Den temporära lösningen fungerar, men inte fullständigt. Slangarna klarar inte av att leverera tillräckligt med vatten för vanlig konsumtion.
– Vi har fått beskedet att vi ska använda vattnet bara till det allra nödvändigaste, säger Iina Hietala, en av dem som drabbats.
Toaletterna går nu att använda, men annars får Hietala spara på vattnet. Hur länge det ska vara så är ännu oklart.
Liksom på tisdagen får de boende gå till parkeringshallen om de behöver mer vatten.

ANDRA LÄSER