Riksåklagaren: Att Bouanane dömdes för terroristbrott har stor betydelse

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Abderrahman Bouanane, som knivhögg tio människor i Åbo förra sommaren, till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte. Riksåklagare Raija Toiviainen är nöjd med domen, medan Bouanane och hans försvarsadvokat inte vill kommentera domen än.

Riksåklagaren Raija Toiviainen var övertygad om bevisen och tycker att rättegången har skötts exemplariskt. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
15.06.2018 17:15 UPPDATERAD 15.06.2018 19:38
Gärningsmannen Abderrahman Bouanane har dömts till livstids fängelse för terroristbrott, precis som åklagaren krävt. Enligt tingsrätten var Bouananes avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, vilket är ett kriterium för terroristbrott.
– Att han dömdes för terroristbrott har en stor betydelse och bevisar att vårt rättssystem fungerar, säger riksåklagare Raija Toiviainen som är väldigt nöjd med rättegången.
Efter en snabb genomgång av domen anser Toiviainen att tingsrätten beaktat alla relevanta juridiska frågor. Motiven och sättet Bouanane genomförde morden på är enligt henne bevis på att han gjort sig skyldig till allvarliga brott i terroristiskt syfte.
– Det är viktigt att göra skillnad på terroristbrott och ett brott som inte begåtts i terroristiskt syfte. Om vi påstår att det skett ett terroristiskt brott i Finland måste det också behandlas som ett sådant och leda till ett korrekt straff, säger Toiviainen.

Inga beslut om överklagan

Enligt Toiviainen är domen viktig med tanke på framtiden. Det är första gången någon döms för att ha utfört en terrorattack i Finland, och därmed också första gången Finland tillämpar internationella överenskommelser i dylika fall.
– Om liknande brott sker i Finland kan argumenten i denna dom användas som grund i beslutsfattandet, säger Toiviainen.
Nu har riksåklagare Toiviainen samt Abderrahman Bouanane och hans försvarsadvokat Kaarle Gummerus sju dygn på sig att överklaga domen till hovrätten.
– Jag vill inte kommentera domen än. Min klient är medveten om domen och vill inte heller ge en kommentar i det här skedet. Tingsrätten har nu presenterat sina argument och nu måste vi gå igenom domen i lugn och ro och se om alla våra motiveringar tagits i beaktande. Efter det bestämmer vi om vi överklagar domen till hovrätten eller inte, säger försvarsadvokat Gummerus.
Riksåklagaren Toiviainen uppger också att hon behöver mer tid för att fördjupa sig i detaljerna innan hon uttalar sig om en eventuell överklagan.

ANDRA LÄSER