Allt snabbare virusspridning i Tyskland

Den hastighet med vilken det nya coronaviruset sprids i Tyskland har ökat kraftigt de senaste dagarna. Flera lokala utbrott, däribland ett större utbrott på ett köttföretag, anges som orsak.

Reproduktionstalet, som anger smittspridningshastigheten, har ökat de senaste dagarna i Tyskland. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT
22.06.2020 20:35 UPPDATERAD 22.06.2020 21:40
Det så kallade reproduktionstalet, eller R-värdet, anger hur många personer som en smittad människa i genomsnitt för smittan vidare till. Om detta värde är under ett avtar smittspridningen och kommer, förr eller senare, att upphöra. Om värdet däremot är över ett växer smittspridningen i omfattning.
I lördags uppskattades detta värde i Tyskland till 1,79 bara för att öka till 2,88 dagen efter, enligt en rapport som Robert Koch Institut, den tyska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, uppdaterade i söndags. Samtidigt har medelvärdet för den senaste sjudagarsperioden ökat från 1,55 till 2,03, skriver Euronews.
Enligt Robert Koch Institut är orsaken ett antal lokala utbrott, däribland ett större utbrott på ett slakteri där över 1 000 anställda nyligen testades positivt för sars-cov-2.
Trots att R-värdet har ökat kraftigt tror det tyska institutet inte på en större samhällsspridning av viruset i dagsläget, eftersom utbrotten hittills har varit förhållandevis begränsade.
I Tyskland, med en befolkning på över 80 miljoner, har hittills 8 897 människor avlidit till följd av viruset.

ANDRA LÄSER