Industristrejk har brutit ut – strejkvåg hotar i februari

Tusentals anställda vid femtio arbetsplatser inom teknologi- och kemiindustrin har gått ut i strejk på onsdagen. Dessutom har både stuveriarbetarna och handelns anställda varslat om strejk.

Strejkvakter var på plats utanför ABB i Sockenbacka på onsdagsmorgonen då en tre dagar lång strejk inleddes. Det är Industrifacket, de högre tjänstemännens YTN och tjänstemännens Pro som har utlyst strejken.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
01.02.2023 09:09 UPPDATERAD 01.02.2023 10:49
Strejkvakter ställde sig utanför portarna vid ABB:s fabrik i Sockenbacka på onsdagsmorgonen. ABB hör till de företag som drabbas av den tre dagar långa strejken inom teknologi- och kemiindustrin.
Drygt 7 200 anställda på 50 arbetsplatser strejkar till och med fredag.
Det här efter att förhandlingarna mellan arbetstagar- och arbetsgivarparten under riksförlikningsmannens ledning brutit samman på tisdagen.
På fredag fortsätter förhandlingarna, och leder inte de till resultat har Industrifacket varslat om nya, mer omfattande tredagarsstrejker som hotar bryta ut 8 februari.
Industrifacket har också lämnat in ett tredje strejkvarsel, för 15–17 februari. Fackförbundet Pro hotar i sin tur med strejk som skulle drabba kemiindustrin i mitten av februari.
Från och med onsdagen har bil- och transportfacket AKT utlyst övertidsförbud. Det här på grund av att stuveribranschen nu är i ett avtalslöst läge.
På tisdagskvällen gav AKT ett strejkvarsel. Nås inte avtal hotar strejk bryta ut 15 februari. Den gäller alla hamnar i Finland och skulle påverka 6 100 anställda.
Riksförlikningsmannen Anu Sajavaara har fullt upp med att medla mellan arbetsgivar- och arbetstagarparter.

Hundratals matbutiker kan påverkas

På onsdagen fortsätter servicefacket Pam och Finsk handel sina förhandlingar på riksförlikningsmannens kontor.
Pam har varslat om omfattande strejker som kan bryta ut strax innan sportlovsveckan i söder, 16 februari. De är planerade att pågå till och med 18 februari.
Strejkvarslet omfattar 26 000 anställda vid 415 enheter.
Strejken skulle omfatta alla Keskos Citymarketaffärer, S-gruppens Prismastormarknader, Lidl och Veljekset Keskinen. Dessutom skulle Keskos logistikterminaler i Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg omfattas och likaså 42 Tokmannibutiker samt 14 Halpa-Halli-affärer.
Pam har infört förbud mot övertid och byte av skift som trätt i kraft på onsdagen.
Arbetsgivarparten Finsk handel har svarat på strejkhotet med att arbetsgivaren slutar innehålla fackförbundsavgift från de anställdas löner, och därmed inte heller betala avgiften vidare till Pam, med start 15 februari. 
Finsk handel kallar själv åtgärder för exceptionell.

ANDRA LÄSER