Energipolitiken behöver realism

Det finns inga små modulära reaktorer, så kallade SMR, i kommersiell användning ännu. Men många länder, bland dem både Finland och Sverige, vill nu utreda om de erbjuder en lösning för framtida energiproduktion.

Finland behöver kärnkraft även om målsättningen är att drygt hälften av vår energi ska komma från förnybara energikällor om åtta år. Bilden är från Olkiluoto.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
29.06.2022 20:28
Det var inte länge sedan politikerna skrattade åt tanken på små modulära reaktorer i serieproduktion. Estlands Fermi Energia som redan i flera år planerat för SMR blev länge i det närmaste hånat för sina planer och betraktat som ett företag för drömmare.
På tisdagen meddelade den statliga svenska energijätten Vattenfall att man undersöker möjligheterna att bygga SMR i anslutning till kärnkraftverket i Ringhals. Samtidigt vill Vattenfall också utreda de juridiska förutsättningarna att ta en kärnteknik som kan tillverkas genom serieproduktion i användning. 
Också i Finland var inställningen till SMR skeptisk ännu för ett år sedan. Nu ska de små reaktorerna beaktas som ett alternativ då Finland förnyar sin lag om kärnenergi. Men också de stora kärnkraftverken behövs, enligt Näringsministeriets beräkningar.

ANDRA LÄSER