Inte ord på svenska av Riikka Purra i Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt

Frågor om skola, ekonomi, arbetsmarknad och skog ger klara skillnader mellan de nio partiledarna. En av de finskspråkiga partiledarna har blivit mycket bättre på svenska på sistone – en positiv signal i Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt.

Svenska Yle tog pulsen på nio partiledare i valdebatten på teve på måndagen. 
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
27.03.2023 21:16 UPPDATERAD 27.03.2023 21:50
För de tittare som inte röstat än fungerar Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt med nio partiledare som en prima aptitretare. Med ett begränsat antal teman går det att ställa fördjupande följdfrågor även om det är många som slåss om sekunderna i etern.
Tvåspråkigheten som koncept i politisk debatt känns naturlig i dagens Finland. Upplägget visar också i vilken mån de finskspråkiga partiledarna vill anstränga sig för att tala svenska, oberoende av hur väl de behärskar språket.
Bortsett från Anna-Maja Henriksson (SFP), Li Andersson (VF) och Harry Harkimo (Rörelse Nu) som för en gångs skull får tala sitt modersmål behöver alla anstränga sig lite. Känt är också att Maria Ohisalo (Gröna) och Sari Essayah (KD) talar svenska obehindrat och kompletterar med finska där det behövs.

ANDRA LÄSER